Százezernyi magyart fenyeget az alattomos népbetegség: nagyon kevesen tudják, mit lehet ellene tenni

Pénzcentrum2024. október 14. 19:00

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) új tudományos közleménye rávilágít arra, hogy a szív egészsége kulcsfontosságú szerepet játszik az agy működésének megőrzésében az életkor előrehaladtával. A szakértők hangsúlyozzák, hogy minél korábban kezdünk odafigyelni a szívünkre, annál jobb esélyünk van megelőzni a kognitív hanyatlást és a demenciát - számolt be a CNN.

Az Egyesült Államokban közel 130 millió felnőtt szenved a szívbetegség valamilyen formában. Dr. Andrew Freeman, a denveri National Jewish Health szív- és érrendszeri megelőzési igazgatója szerint a szív- és érrendszeri egészség megőrzését célzó életmódot már a születés előtt el kell kezdeni.

Dr. Fernando Testai, a chicagói Illinois Egyetem orvosi főiskolájának neurológus és rehabilitációs professzora, aki a nyilatkozatot készítő csoport elnöke volt, kiemelte: "A bizonyítékok azt mutatják, hogy az egészséges életmód, valamint az érrendszeri kockázati tényezők korai felismerése és kezelése segíthet a normális agyműködés megőrzésében, valamint az Alzheimer-kór és más kapcsolódó demenciák terhének csökkentésében."

A szívkoszorúér-betegség, amely a plakkok felhalmozódását jelenti a szervezet artériáiban, az Egészségügyi Világszervezet szerint a vezető halálok a világon. A betegség az agyat is megviseli: a koszorúér-betegséggel és magas vérnyomással járó artériaszűkület csökkentheti a véráramlást és károsíthatja az agyban lévő kis ereket, ami kognitív károsodást okozhat.

Az AHA közleménye szerint a szívkoszorúér-betegségben szenvedők 27%-kal növelik a jövőbeli demencia kockázatát a szívbetegségben nem szenvedőkhöz képest. A betegség a 40-es és 50-es években kezdődhet, gyakran anélkül, hogy látható tünetek figyelmeztetnék az embert a veszélyre.

A szívelégtelenségben szenvedők akár 81%-ánál is előfordulhat a kognitív hanyatlás valamilyen formája. Dr. Testai szerint: "A felmerülő bizonyítékok arra utalnak, hogy a szív és az agy közötti kétirányú kapcsolat mélyebb, mint gondoltuk."

A pitvarfibrilláció, amely szabálytalan szívverést okoz, szintén növeli a kognitív problémák kockázatát. A fibrillálóknál 39%-kal nagyobb a memória- vagy gondolkodási problémák kockázata.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők hangsúlyozzák, hogy bár a modern orvostudomány hatékony gyógyszereket kínál a szívbetegségek kezelésére, az életmódváltás kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a szív egészségének megőrzésében. Freeman szerint "az embereket arra tervezték, hogy egészen másképp éljenek, mint ahogyan ma élünk, és az embereknek feltétlenül meg kell érteniük, hogy az életmód milyen hihetetlenül fontos."

A legfontosabb életmódbeli tényezők közé tartozik a megfelelő alvás, az egészséges, növényi alapú étrend, a stresszkezelés és a rendszeres tesztmozgás. Az AHA ajánlása szerint a felnőtteknek hetente 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc erőteljes aktivitást kellene végezniük, erőnléti edzéssel együtt.

Freeman összegzése szerint: "A fizikai aktivitás egyszerűen hihetetlenül fontos és hasznos ebben a tekintetben. És ha ezt összekevered a növényi alapú táplálkozással, a stresszoldással, az elegendő alvással és a másokkal való kapcsolattartással, meg is van a recepted. Ez a fiatalság forrása, ha úgy tetszik."

Címkék:
egészség, betegség, életkor, szívroham, szív, demencia, szívbetegség, agyvérzés, szív és érrendszeri megbetegedés, szívelégtelenség, agyműködés, szívinfarktus, egészség megőrzése,