Tisztul a kép az energiaitalok körül: ezt tudnod kell, ha rendszeresen fogyasztod

Pénzcentrum2024. október 11. 15:45

Az energiaitalok fogyasztókat célzó marketingje és a valóság közötti ellentmondásokra hívja fel a figyelmet egy új szakértői elemzés. Bár egyes gyártók azt sugallják, hogy termékeik segíthetnek a testsúlycsökkentésben, a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá ezeket az állításokat - írta meg a National Geographic.

Az energiaitalok népszerűsége töretlen, és újabban már nem csak az éberség fokozására, hanem fogyókúrás segédeszközként is hirdetik őket. Különösen az alacsony kalóriatartalmú változatok kerültek előtérbe, amelyeket a gyártók a testsúlykontroll eszközeként pozicionálnak. A szakértők azonban most felhívták a figyelmet, hogy ez messze áll a valóságtól. Magyarországon egyébként a Gazdasági Versenyhivatal nemrég eljárást is indított a Magyar Energiaital Szövetséggel szemben.

Bármilyen koffeintartalmú ital rövid távon növeli az anyagcserét - nyilatkozta Andrew Jagim, a Mayo Klinika sportorvosi szakértője. Hozzátette azonban, hogy a napi 100 mg koffein bevitele által elégetett, körülbelül 100 kalória valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy valóban szemmel látható eredményt érjen el a fogyás terén.

Jeffrey Stout, a Közép-Floridai Egyetem mozgásfiziológusa szerint az energiaitalok önmagukban korlátozott hatást fejtenek ki fogyókúrás segédeszközként, de hatékonyabbnak tűnnek, ha testmozgással kombinálják őket. Lena Bakovic, a Top Nutrition Coaching regisztrált dietetikusa ennél is szkeptikusabb: jelenleg nincs összefüggés az energiaital-fogyasztás és a fogyás között - jelentette ki.

Az energiaitalok fő hatóanyaga általában a koffein, amelyet gyakran más összetevőkkel, például taurinnal, glükuronolaktonnal és guaranával kevernek. Bakovic figyelmeztet, hogy mivel az energiaitalokat nem szabályozza az FDA, a címkén feltüntetett összetevők tényleges mennyisége pontatlan lehet.

Óvatosan az energiaital (mértéktelen) fogyasztásával!

A szakértők óvatosságra intenek az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban. Bár a rövid távú használat felnőttek számára biztonságosnak tűnik, a hosszú távú hatások még nem teljesen ismertek. Az FDA azt javasolja, hogy a felnőttek napi 400 milligramm alatt tartsák a koffeinbevitelt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még 2023 szeptemberében a Pénzcentrum heti videóblogjában, a CashTag-ben bővebben is foglalkoztunk az energiaitalok kérdéskörével, különösen a fiatalok koffein-, ezen belül főként energiaital-fogyasztási szokásaira fókuszálva. A kérdés azóta is napirenden van, többször felmerül már, hogy korlátozni kellene a piacot, megtilva a kiskorúaknak az energiaital fogyasztását.

Nemrég pedig arról is írtunk, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert az vélhetően megtévesztette a fogyasztókat a közösségi médiafelületein, a weboldalán, illetve televíziós megjelenéseiben is. A vizsgált, energiaitalokat népszerűsítő kommunikáció elsősorban a fiatalabb korosztálynak szólt, így vélhetően sérülékeny fogyasztói csoportot is érinthetett, illetve befolyásolhatott.

 

Címkék:
egészség, energiaital, betegség, alvás, koffein, fogyókúra,