Ősi kór szabadult el Európában: ezrek betegedtek meg, ennek a fele sem tréfa

Pénzcentrum2024. október 11. 18:45

Az Egyesült Királyságban megnövekedett a rühességgel diagnosztizált esetek száma, különösen Yorkshire régióban. Az NHS adatai szerint több száz ember került kórházba emiatt a ritka bőrbetegség miatt. Emellett a kanyaró és a szamárköhögés előfordulása is emelkedett, amit szakértők a szegénységnek és a csökkenő oltási arányoknak tulajdonítanak - tudósított a Mirror.

A rühesség egy apró atkák által okozott bőrbetegség, amely erős viszketéssel jár. Bár általában nem súlyos és krémekkel kezelhető, az esetek számának növekedése aggodalomra ad okot. Az NHS adatai szerint országszerte 66%-kal nőtt a rühes fertőzések száma, elérve az 5661 elsődleges és másodlagos diagnózist.

Yorkshire egyes területein különösen magas volt a rühes kórházi kezelések előfordulása. Emellett Doncasterben és Yorkban a kanyarós esetek száma is jelentősen emelkedett. Doncasterben 20 esetet diagnosztizáltak az előző évi nulla esethez képest, míg Yorkban tíz eset volt az előző évi egyhez képest. Országos szinten a kanyaró diagnózissal járó kórházi látogatások száma ötszörösére, 2305-re emelkedett. A szamárköhögéses esetek száma pedig megháromszorozódott, elérve az 1696 diagnózist.

Gwen Nightingale, az Egészségügyi Alapítvány igazgatóhelyettese rámutatott a szegénység és a betegségek terjedése közötti összefüggésre. "Az alapvető életszínvonal fenntartásához szükséges jövedelem hiánya negatív hatással lehet az egészségre olyan tényezők révén, mint a hideg, nedves otthonok vagy az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés hiánya" - mondta.

Az Egyesült Királyság egészségügyi hatósága figyelmeztetést adott ki a csökkenő oltási arányok miatt. Steve Russell, az NHS nemzeti oltási és szűrési igazgatója aggodalmát fejezte ki: "Ezek az aggasztó adatok rávilágítanak arra, hogy még mindig túl sok gyermek nincs teljes mértékben védve az olyan betegségekkel szemben, mint a kanyaró és a szamárköhögés, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak, de megelőzhetők."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egészségügyi szakemberek hangsúlyozzák a védőoltások fontosságát, és arra biztatják a szülőket, hogy ellenőrizzék gyermekeik oltási nyilvántartását, és szükség esetén forduljanak háziorvosukhoz az oltások beütemezése érdekében.

Címkék:
egészség, egészségügy, veszély, oltás, betegség, anglia, oltóanyag, egyesült királyság,