Rendkívül veszélyes vírus szedi áldozatait Afrikában: denevérektől terjedt az emberre, új járványt is okozhat

Pénzcentrum2024. október 10. 15:47

A ruandai kormány bejelentette, hogy megkezdi a vakcinakísérleteket a halálos Marburg-vírus ellen, amely már legalább 12 ember életét követelte az országban, köztük többségében egészségügyi dolgozókét - jelentette a BBC. Az ország 700 adag vakcinát kapott az amerikai székhelyű Sabin Vaccine Institute nonprofit szervezettől, és a kísérletek során elsősorban a leginkább veszélyeztetett csoportokat, például az orvosokat és a Marburg-betegekkel kapcsolatba került személyeket oltják be.

A kelet-afrikai országban ez az első alkalom, hogy a rendkívül termékeny Marburg-vírust azonosították. A betegség tünetei hasonlóak az eboláéhoz, és súlyos esetben akár halált okozó vérveszteséggel is járhat. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig legalább 46 megbetegedést regisztráltak Ruandában.

Sabin Nsanzimana egészségügyi miniszter igyekezett eloszlatni az oltóanyaggal kapcsolatos aggodalmakat. "Az embereknek nem kell aggódniuk" - nyilatkozta, utalva arra, hogy Kenyában és Ugandában már folytattak kísérleteket a vakcinával. Jelenleg csak 18 éven felüli felnőtteken tesztelik az oltóanyagot, és egyelőre nem tervezik a gyermekeken történő alkalmazását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a Marburg-vírus átlagosan a fertőzöttek felével végez, bár a korábbi járványok során a halálozási arány 24% és 88% között mozgott. A ruandai hatóságok több intézkedést is bevezettek a vírus terjedésének megfékezésére, többek között korlátozták a temetések méretét.

A kormány további lépéseket is tervez, köztük utazási korlátozásokat, testhőmérséklet-ellenőrzéseket, valamint kérdőívek kitöltését és kézfertőtlenítő állomások telepítését az indulási pontokon. A Marburg-vírus elsősorban gyümölcsdenevérektől terjed az emberre, és a fertőzöttek testnedveivel való érintkezés útján terjed tovább.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A régióban korábban is előfordultak már Marburg-járványok. Tanzánia 2023-ban jelentett kitörést, míg Ugandában 2017-ben három ember vesztette életét a vírus miatt. Ruanda most további vakcinaadagok rendelését tervezi a járvány megfékezése érdekében.

Címkék:
egészség, járvány, egészségügy, vírus, betegség, beteg, who, megbetegedés, egészségügyi világszervezet, vírusfertőzés,