Ezeket az ételszínezékeket feltétlen el kell kerülni: itt már be is tiltották őket

Pénzcentrum2024. október 10. 11:30

A kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom aláírta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja, hogy mesterséges színezék használatát az állami iskolákban felszolgált ételekben. Az intézkedés 2027 végétől lép életbe, és az Egyesült Államokban elsőként tiltja be ezeket az adalékanyagokat az iskolai étkeztetésben- számolt be a CNN.

A Jesse Gabriel demokrata képviselő által benyújtott kaliforniai iskolai élelmiszerbiztonsági törvény megtiltja a 40-es számú vörös, az 5-ös és 6-os számú sárga, az 1-es és 2-es számú kék, valamint a 3-as számú zöld színezék használatát az óvodától a 12. osztályig terjedő oktatási intézményekben. Ezek a színezékek számos népszerű élelmiszerben megtalálhatók, többek között egyes gabonapelyhekben, fagylaltokban, üdítőitalokban és snackekben.

"Kalifornia ismét az ország élvonalába tartozik, amikor a gyermekeinket meg kell védeni a vegyi anyagoktól"- emlelte ki Gabriel képviselő. A törvényjavaslat támogatói szerint az intézkedés a gyermekek egészségének védelmét szolgálja. 

A döntés hátterében egy 2021-es kaliforniai tanulmány áll, amely összefüggést talált e színezékek és a gyermekek viselkedési nehézségei, valamint csökkent figyelme között. Tony Thurmond, az állami közoktatási felügyelő hangsúlyozta a törvény fontosságát, tekintettel Kalifornia hatalmas iskolarendszerére, amely több mint 6,3 millió diákot és 10 000 iskolát foglal magában.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) közölte, hogy áttekintette a vonatkozó kutatásokat, és megállapította, hogy bár a legtöbb gyermekre nincsenek káros hatással ezek az adalékanyagok, egyes gyerekek érzékenyek lehetnek rájuk. Az FDA hangsúlyozta, hogy folyamatosan dolgozik az élelmiszeripari vegyi anyagok biztonságának értékelésén és a szabályozás korszerűsítésén. A törvény ellenzői, köztük a Consumer Brands Association, aggodalmuknak adtak hangot, hogy az intézkedés korlátozhatja a választékot és növelheti a költségeket.

Sajnálatos, hogy tudományosan bizonyított, biztonságos összetevőket démonizáltak egy politikai menetrend előmozdítása érdekében

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta John Hewitt, a szövetség alelnöke. Gabriel képviselő azonban úgy véli, hogy a törvény hosszú távon pénzt takaríthat meg Kaliforniának azáltal, hogy csökkenti az osztályteremben küzdő gyermekek megsegítéséhez szükséges erőforrások felhasználását. Emellett reméli, hogy az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy módosítsák receptjeiket, és egészségesebb alternatívákat kínáljanak.

A szakértők azt javasolják a szülőknek, hogy ellenőrizzék a megvásárolt termékek összetevőinek listáját, és fontolják meg az alternatív, mesterséges színezékektől mentes élelmiszerek választását. Az USDA által tanúsított bio élelmiszerek például nem tartalmazhatnak mesterséges ételfestéket.

Címkék:
egészség, iskola, ebéd, étel, betiltás, méreg,