Ebben a 4 magyar városban van most a legtöbb covidos: küszöbön a járvány, támad az influenza is

Pénzcentrum2024. október 10. 20:16

A 40. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos szinten emelkedést mutat - közölte az NNGYK. A települések többségénél a koronavírus mennyisége az emelkedett koncentráció-tartományban van, 4 mintavételi területen eléri a magas tartományt.

Emelkedő tendencia tapasztalható 8 vizsgálati helyszínen: Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden és Szolnokon. A többi helyszínen stagnáló tendencia jellemző.

Azt is közölték, hogy a 35. héttől hazai szennyvizekben is kimutatható a világszerte terjedő XEC alvariáns is, amely az ábrán az X-rekombináns csoport tagjaként szerepel. Viszont továbbra is a JN.1 leszármazási vonal különböző alvariánsai dominálnak, elsősorban a KP.3, amelyet az európai surveillance rendszer (TESSy) is külön egységként tart nyilván. Az elmúlt hetek vizsgálatai alapján nyomon követhető, ahogy a KP.3 alvariáns dominánssá válik hazánkban is.

Kisebb arányban megjelent a KP.4 és KP.5, valamint jelen van még a KP.2 variáns is. A különböző KP. variánsok a BA.2.86 variánsból fejlődött vonalak, amelyek nem okoznak a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget.

Az Influenza A örökítőanyag szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja ugyancsak emelkedik. A 40. naptári héten Budapest Észak-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területének, valamint Kaposvár mintájában volt az Influenza A vírus örökítőanyag kimutatási szint felett.

Címkék:
egészség, Budapest, szennyvíz, járvány, egészségügy, betegség, koronavírus, beteg, megbetegedés, covid, örökítőanyag, nngyk,