Tovább gyűrűzik a TikTok botrány: végleg betilthatják az applikációt?

Pénzcentrum2024. október 9. 14:43

Az Egyesült Államokban 14 állam főügyésze indított pert a TikTok ellen, azt állítva, hogy a népszerű közösségi média platform függőséget okoz a fiatalok körében és károsítja mentális egészségüket. A keresetek között kifogásolják a végtelenül görgethető tartalmat, a kockázatos viselkedésre ösztönző "kihívás" videókat és a késő esti értesítéseket- írta a CNN.

A jogi lépések a TikTok ellen irányuló új nyomásgyakorlást jelentik. A platform már most is küzd egy olyan törvény ellen, amely betilthatja az alkalmazást az USA-ban, valamint az igazságügyi minisztérium által indított perrel, amely szerint jogellenesen gyűjti a gyermekek adatait.

A főügyészek állítása szerint a TikTok üzleti modellje arra összpontosít, hogy maximalizálja a fiatal felhasználók platformon töltött ötleteket a célzott hirdetések értékesítéséből származó bevételek növelése érdekében. Letitia James New York-i főügyész panasza szerint a TikTok tudja, hogy a platformjának kényszeres használata pusztítást végez amerikai gyermekek és tinédzserek millióinak mentális egészségén.

Határozottan nem értünk egyet ezekkel az állításokkal, amelyek közül sokat pontatlannak és félrevezetőnek tartunk. Büszkék vagyunk a tizenévesek védelme érdekében végzett munkánkra, és továbbra is mélyen elkötelezettek vagyunk mellette

- jelentette ki Alex Haurek, a vállalat szóvivője. A panasz szerint a TikTok 2023-as amerikai bevétele elérte a 16 milliárd dollárt, és egy harvardi tanulmány alapján 2022-ben 2 milliárd dollár reklámbevételre tett szert a 13 és 17 év közötti amerikai tizenévesektől. A kereset pénzügyi szankciókat követel a TikTok ellen, többek között azt, hogy a platform fizesse vissza a New York-i tinédzsereknek vagy tizenéves kor előttieknek szóló hirdetésekből származó nyereséget.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A főügyészi perek nyomán az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) közzétett egy jelentést, amely kiemeli a közösségi média átható jelenlétét az amerikai tizenévesek életében és annak kapcsolatát a mentális egészséggel. A felmérés szerint a középiskolások mintegy 30%-a óránként több mint egyszer használja a közösségi médiát, és a gyakori használók nagyobb valószínűséggel élnek át negatív élményeket és érzelmeket.

Címkék:
egészség, internet, szórakozás, függőség, közösségi média, tiktok,