Sokkoló hírek érkeztek a Covid szövődményekről: nem dőlhet hátra az sem, aki 3 éve volt beteg

Pénzcentrum2024. október 9. 16:47

A Covid-19 fertőzés akár három évig is jelentősen növelheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát - derül ki egy nagyszabású új tanulmányból. A kutatás szerint a kockázat különösen magas azoknál, akik kórházi kezelésre szorultak a fertőzés miatt. Az eredmények rávilágítanak a Covid-19 hosszú távú egészségügyi következményeire és a megelőzés fontosságára- írta meg a CNN.

Az Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című orvosi folyóiratban szerdán közzétett tanulmány a UK Biobank adatbázisában szereplő közel negyedmillió ember orvosi feljegyzéseit elemezte. A kutatók több mint 11 000 olyan személyt azonosítottak, akiknek 2020-ban pozitív Covid-19 teszteredménye volt, közülük közel 3 000-en kórházi kezelésre szorultak. Ezt a csoportot hasonlították össze több mint 222 000 olyan személlyel, akiknél ugyanebben az időszakban nem volt Covid-19-es kórtörténet.

Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál, akik 2020-ban kapták el a Covidot - még a vakcinák megjelenése előtt -, a fertőzés után közel három évvel kétszer nagyobb volt a súlyos szívesemény, például szívinfarktus vagy stroke kockázata, mint azoknál, akiknek nem volt pozitív tesztje. A kockázat még magasabb volt azoknál, akik kórházi kezelésre szorultak: esetükben több mint háromszoros volt a súlyos szívesemény valószínűsége.

Nincs jele e kockázat mérséklődésének. Ez tulajdonképpen az egyik legérdekesebb, szerintem meglepőbb eredmény

- emelte ki Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic kardiovaszkuláris és anyagcsere-tudományi osztályának elnöke. A kutatók nem tudják pontosan, miért van a Covidnak ilyen hosszan tartó hatása a szív- és érrendszerre. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a koronavírus képes megfertőzni az erek falát bélelő sejteket, és a vírust az artériákban kialakuló plakkokban is megtalálták.

Lehet, hogy a Covid valamit tesz az artériák falával és az érrendszerrel, ami tartósan károsodik, és idővel csak folytatódik

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

- fejtette ki Dr. Hooman Allayee, a Dél-kaliforniai Egyetem Keck School of Medicine professzora. A tanulmány érdekes összefüggést talált a vércsoport és a Covid utáni szívkockázat között. Az O vércsoportú embereknél, akiket Covid miatt kórházba szállítottak, nem volt olyan magas a szívroham vagy a stroke kockázata, mint az A, B vagy AB vércsoportúaknál.

A kutatás némi reményt is kínál: azoknál a Covid miatt kórházba került betegeknél, akik alacsony dózisú aszpirint szedtek, nem nőtt a későbbi szívroham vagy stroke valószínűsége. Ez arra utal, hogy a kockázat csökkenthető.

"Ha már kaptak Covidot, különösen oda kell figyelnünk arra, hogy mindent megtegyünk a szív- és érrendszeri kockázat csökkentése érdekében"- hangsúlyozta Dr. Hazen.  A tanulmány nem vizsgálta a Covid-19 elleni védőoltás hatását az egyén szív- és érrendszeri kockázatára, de a kutatók feltételezik, hogy az védő hatású lehet, mivel a vakcinák általában megakadályozzák a Covid-fertőzés súlyosbodását.

Címkék:
egészség, járvány, betegség, stroke, szívbetegség, covid,