Egyre durvul az őszi COVID-hullám Magyarországon: ezek most a tünetek, egyre több a beteg

Pénzcentrum2024. október 9. 09:32

Elég aktív a koronavírus az őszi szezonban. A háziorvosok szerint egyre több beteg jelentkezik légúti tünetekkel, többségüknek pozitív a COVID-tesztje.

Igen aktív a Covid az őszi szezonban. Augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele volt Covid-fertőzést igazolt – írja a Népszava a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adatai alapján. A Semmelweis Egyetem járvány-központja hírlevelében arra kéri a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik Magyarországon a frissített Covid-vakcina, ajánlják a kockázati csoportokba tartozó pácienseiknek, azaz azoknak akik elmúltak 60 évesek, illetve krónikus betegségben szenvednek.

A lap szerint a Covid most cirkuláló új vírusa ellen Magyarországon jelenleg nem érhető el oltóanyag. Az új vakcinák beszerzése folyamatban van. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közölte: ez a WHO ajánlásának megfelelően a JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen nyújt védelmet. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy milyen és mennyi oltóanyagot rendelnek. A közbeszerzési hirdetmények között sem találtuk meg a felhívást. Más forrásból úgy tudjuk, hogy két oltóanyag típus van versenyben, egy fehérjealapú és a Moderna mRNS technológiával készült vakcinája.

Több háziorvos egyhangúlag arról számolt be, hogy naponta 80-90 beteget fogadnak, főként felső légúti panaszokkal. Úgy vélik, kissé késlekedés történt az új Covid-variáns elleni oltások beszerzésével, hiszen a felnőtteket ellátó rendelőkben már hetek óta sok esetben igazolták a tesztek, hogy erős a járvány jelenléte. Volt olyan rendelő, ahol a múlt héten a köhögéssel és tüsszögéssel érkező páciensek közül szinte minden második koronavírus-fertőzött volt. A betegek többsége lázról, elhúzódó köhögésről és a láz elmúlása utáni napokig tartó gyengeségről panaszkodik.

Címkék:
egészség, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, beteg, tünetek, covid,