Rengeteg magyar kisbaba kezdi így az életét: az ellátórendszer problémáinak fogjaiként

Népszava2024. október 8. 09:20

A kórházban hagyott babák ellátását csak úgy tudják megoldani az intézmények, ha mindenféle vizsgálatra küldik az egyébként egészséges csecsemőket. „Most olyan kisfiút hoztam ki a kórházból, aki betöltötte a harmadik hónapot, egészséges, de eddig kénytelenek voltak egyik intézményből a másikba küldözgetni vizsgálatokra, hogy valahogy bent tudják tartani” – hangzott el az SOS Gyermekfalvak kampányfilmjében. A Népszava azt írja, szakértők szerint a kórházban maradt elhagyott babák többsége teljesen egészséges. Viszont egy csecsemőnél mindig lehet találni valamilyen betegséget, sárgaság, nátha, egyéb, így az ellátásukat egy darabig maga a társadalombiztosítás finanszírozza.

Országszerte már 280-300 kisbaba töltötte élete első hónapjait kórházakban azért, mert szüleik elhagyták vagy nem tudták hazavinni őket, a gyermekvédelem pedig képtelen számukra nevelőszülőt biztosítani a szakemberhiány miatt. Becslések szerint ma legalább 2000 nevelőszülő hiányzik az ágazatból - írja a lap. A kórházi élet drámai hatással lehet a babákra, és pluszfeladatot jelent az intézményeknek, hiszen sok esetben olyan csecsemőkről kell gondoskodniuk az orvosoknak, ápolóknak, akik valójában nem egészségügyi ellátására szorulnak. Emiatt fordulhat elő, hogy a kórházak betegként látják el az egészséges babákat is. 

Az OKFŐ az ügyben annyit közölt, hogy a kórházakban hagyott gyermekek ellátását, gondozását mindenütt az adott intézmény finanszírozza, ez az összeg a gyermekvédelemért felelős hatóságokkal való elszámolás részét képezi. A miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei központi kórházban már olyan sok elhagyott baba él, hogy – egyedüliként az országban – létrehoztak egy, a csecsemőosztályt tehermentesítő babaotthont.

Tóth István, az intézmény orvosigazgató-helyettese szerint a kormányhivatal illetékes főosztálya időben jelezte a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos nehézségeit, ennek megfelelően együttműködési megállapodás részeként kihelyezett csecsemőotthont állítottak fel – ideiglenesen – a kórház területén, s jelenleg több mint 40 csecsemő ellátása zajlik itt. A gyermekek egészségének felügyeletéről, illetve egyéb igényeik kielégítéséréről a kórház szakszerűen gondoskodik – tette hozzá –, s mivel elhelyezésük ideiglenes csecsemőotthonban történik, nem betegként tartják őket nyilván, és a költségek utólagos elszámolás is megtörténik majd a kormányhivatal és az intézmény között.

Címkék:
egészség, kórház, egészségügy, magyarország, gyermek, magyar, gyermekgondozás, gyermeknevelés, gyermekek, kórházak, egészséges, intézmény, kisbaba,