Megdöbbentő: hétköznapi tevékenység okozott súlyos szívbetegséget egy egészséges férfinél

Pénzcentrum2024. október 8. 17:15

Súlyos szívszövődményt okozott a maszturbálás egy egyébként egészséges, 59 éves férfinél - írja a Daily Mail.  

Egy 59 éves New York-i férfi esete aggodalommal tölti el az orvosokat, miután önkielégítés közben elszakadt az aortája. Az eset rávilágít arra, hogy az aorta disszekció tünetei nem mindig egyértelműek, ami megnehezíti a gyors diagnózist és kezelést.

A Clinic and Experimental Emergency Medicine folyóiratban megjelent orvosi jelentés szerint a férfi nem tapasztalta a tipikus tüneteket, mint a mellkasi fájdalom vagy légszomj. Ehelyett szédülést, bizsergő érzést a kezeiben és állkapocsfeszültséget érzett röviddel az önkielégítés után.

"Úgy döntött, hogy lefekszik, amikor vizeletinkontinenciát tapasztalt" - írják a jelentésben. Ezt követően hívta ki a mentőket.

A kórházban az orvosok először szepszisre gyanakodtak az alacsony vérnyomás és a lassú pulzus miatt. Azonban egy ultrahangvizsgálat végül feltárta a valódi okot:

akut A-típusú aorta disszekciót diagnosztizáltak.

A beteg sürgős műtéten esett át, ahol aortagraftot ültettek be. Az orvosok szerint teljesen felépült.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eset különösen aggasztó, mivel a férfi előző nap még fizikai munkát végzett, ami arra utal, hogy fizikailag fitt volt. Ugyanakkor korábban IgG4-hez kapcsolódó betegséget diagnosztizáltak nála: a krónikus gyulladásos állapot számos szervet károsít a szervezetben, emellett magas vérnyomásban, vesebetegségben és hasnyálmirigy-gyulladásban is szenvedett. Ezenkívül hosszú távon szteroidokat is szedett, hogy megbirkózzon egészségügyi problémáival.

Az orvosok hangsúlyozzák, hogy az aorta disszekció tünetei nem mindig egyértelműek. "Az aorta disszekciók körülbelül 6,4 százaléka mellkasi fájdalom nélkül jelentkezik; mint ilyen, a fájdalommentes disszekciók atipikus prezentációk, amelyek nagyobb valószínűséggel járnak fokozott halálozással" - olvasható a jelentésben.

Az eset rávilágít arra, hogy az orvosoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk az aorta disszekció lehetőségére, különösen az IgG4-hez kapcsolódó betegségben szenvedő pácienseknél. A gyors diagnózis és kezelés kulcsfontosságú, mivel az akut A-típusú aortadisszekciót elszenvedők prognózisa gyakran kilátástalan.

 

Címkék:
egészség, szívbetegség, orvosok, tünetek, szövődmények,