Kiderült a nagy csokititok: ezt jobb, ha tudod sokak kedvenc csemegéjéről

Pénzcentrum2024. október 8. 19:01

A csokoládé meglepő egészségügyi előnyeiről beszélt egy neves táplálkozási szakértő. Tim Spector professzor, a ZOE diétás alkalmazás alapítója szerint a jó minőségű étcsokoládé napi fogyasztása nemcsak élvezetes, de számos pozitív hatással bír az egészségre, különösen a bélrendszer és az agy működésére - írja a Daily Mail.

A professzor egy közösségi médiában közzétett videóban fejtette ki álláspontját, amely szerint a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása több szempontból is előnyös lehet. Egyik meglepő állítása szerint négy szelet (20 gramm) 70 százalékos étcsokoládé annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.

Olyan csokoládékról beszélünk, amelyek jó minőségűek, és több mint 70 százalékban kakaót tartalmaznak, ugyanis ez mind egy növényből származik

- magyarázta Spector professzor a videóban, amely több mint 22 ezer megtekintést ért el a TikTokon. A szakértő kiemelte, hogy a kakaóbab gazdag polifenolokban, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Maga a bab tele van polifenolokkal, amelyeket az erjesztési folyamat méginkább feldúsítanak, így ezek a polifenolok igen egészségesek számunkra, és a csokoládéfogyasztás számos előnyét biztosítják

- tette hozzá.

A polifenolok jótékony hatásai között szerepel a vérnyomás szabályozása és a szív- és érrendszer egészségének támogatása. Emellett segíthetnek fokozni az agy véráramlását, ami kulcsfontosságú az érrendszeri demencia kockázatának csökkentésében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Spector professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kakaó gazdag flavanolokban, amelyek a polifenolok egy fajtája. Ezek az anyagok pozitívan befolyásolhatják a bélrendszer egészségét, elősegítve a hasznos bélbaktériumok növekedését. A szakértő hangsúlyozta a csokoládé magas rosttartalmát is. "Egy normál adag étcsokoládé rosttartalma több mint kétszer annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér" - állította.

Spector professzor szerint a csokoládé fogyasztása nemcsak élvezetes, de egészséges is lehet, ha megfelelő mértékben és minőségben fogyasztjuk. "A csokoládé tehát nagyszerű dolog, ha a nap végén egy kis csemegeként fogyasztjuk, tudván, hogy amellett, hogy szuper finom, nagyon jót tesz az embernek" - zárta gondolatait.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormányzati irányelvek szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi 30 gramm rostot kellene fogyasztanunk. Összehasonlításképpen, 100 gramm étcsokoládé 11 gramm rostot tartalmaz, míg 100 gramm (két szelet) teljes kiőrlésű kenyér körülbelül 7 gramm rostot.

Címkék:
egészség, étkezés, csokoládé, csoki, táplálkozás,