Nem tágít a kormány: továbbra sem teszik könnyebben elérhetővé ezt a fontos gyógyszert

Telex2024. október 7. 19:32

A kormány nem tervezi az esemény utáni tabletták vénykötelességének eltörlését - írja a Telex.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelességének kérdése került napirendre az Országgyűlés hétfői ülésén. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője interpellálta a kormányt, konkrétan Pintér Sándor belügyminisztert, hogy tervezik-e a 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelességének eltörlését, ezzel felzárkózva az Európai Unió többi tagállamához.

A kérdésre Rétvári Bence, Pintér helyettese reagált. Álláspontja szerint az ilyen jellegű egészségügyi szakmai kérdésekben nem a politikusoknak, hanem az egészségügyi szakembereknek kell dönteniük. Kiemelte, hogy Magyarországon a szakmai tagozatok hivatottak az ilyen kérdések elbírálására, és a kormány az ő javaslataikat követi.

Az ő javaslatuk szerint ez egy olyan szer, ami mellett szükség van napi orvosi kontrollra, szükség van arra, hogy orvosok alkalmazzák, és nem javasolják a vény nélküliséget

- idézte Rétvári a szakmai álláspontot. Hozzátette, hogy a kormány nem tervezi a jelenlegi szabályozás módosítását, és továbbra is az orvosszakmai véleményt tartja mérvadónak.

Tordai Bence felszólalásában rámutatott, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol még mindig vényköteles a 72 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletta. Felidézett egy közelmúltbeli esetet, amikor egy külföldi diáklány több kórházban is sikertelenül próbálkozott a tabletta felíratásával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes orvosok nincsenek tisztában a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás közötti különbséggel. Tordai szerint általános probléma, hogy a nőknek gyakran megalázó körülmények között, hosszas utazás és várakozás után sikerül csak hozzájutniuk a szükséges gyógyszerhez.

A vita rávilágított a sürgősségi fogamzásgátlás körüli szakmai és politikai nézetkülönbségekre, valamint a jelenlegi szabályozás okozta gyakorlati nehézségekre. Míg a kormány a szakmai álláspontra hivatkozva nem tervez változtatást, az ellenzék az EU-s gyakorlathoz való igazodást és a hozzáférés megkönnyítését szorgalmazza.

Címkék:
kormány, országgyűlés, sürgősségi, tabletta,