Terjed az új covid-variáns Magyarországon: ezek a fő tünetek

Pénzcentrum2024. október 5. 16:02

A magyar szennyvízmintákban már két hónapja ismét kimutathatóvá vált az X-rekombináns, azon belül is a koronavírus XEC-nek keresztelt, a világon most leginkább terjedő variánsa. Az XEC hazánkban a mérések alapján még nem domináns, a KP.3 és a BA.2.86 a leginkább elterjedt vírusváltozatok. Azonban hamarosan, ahogy a járványszezon beindul, Magyarországon is dominánssá válhat a legújabb variáns. A Pénzcentrum most összegyűjtötte, mit tudunk eddig az XEC-ről.

Küszöbön az őszi covid-hullám berobbanása az NNGYK által közölt 39. heti szennyvízadatok alapján. Gyakorlatilag január óta a múlt héten fordult elő először, hogy egy mintavételi helyszínen - most Salgótarjánban - magas covid örökítőanyag koncentrációt mértek. Az örökítőanyag-szint Szolnokon mérsékelt, az összes többi mintavételi helyen emelkedett szintű volt. Ráadásul emelkedő tendencia volt tapasztalható 9 vizsgálati helyszínen, Budapest Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen és Tatabányán. A többi helyszínen stagnáló tendencia jellemző, csökkenést már sehol sem látni.

Az idei koronavírus-szezon valamivel később veszi kezdetét, mint tavaly - amikor már a 37. héten magas koncentrációt mértek Pécsett -, hasonló lefolyásra számíthatunk, mint a korábbi években. Vagyis az őszi szünetig meredek emelkedésre, mely a szünetben némileg visszaesik, majd újult erővel lángol fel és emelkedik egészen karácsonyig. Az orvoshoz forduló betegek száma karácsonyig jellemzően olyan szintre emelkedik, amilyen magasságban a tavaszi tetőzés várható az NNGYK légúti figyelőszolgálatának adatai szerint. Érdemes tehát felkészülni az őszi és a téli hullámra, magas betegszámokra.

Magyarországon is terjed az XEC

Az elmúlt hetek vizsgálatai alapján nyomon követhető, ahogy a KP.3 alvariáns dominánssá válik hazánkban is. Kisebb arányban megjelent a KP.4 és KP.5, valamint jelen van még a KP.2 variáns is - közölte az NNGYK. A különböző KP. variánsok a BA.2.86 variánsból fejlődött vonalak, amelyek nem okoznak a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget. A 35. héttől hazai szennyvizekben is kimutatható a világszerte terjedő XEC alvariáns is, amely az ábrán az X-rekombináns csoport tagjaként szerepel - írták. Az alábbi grafikonon látható a hazánkban domináns variánsok megoszlása is:

A szakértők szerint az XEC hamarosan dominássá válhat sok országban, köztük például az Egyesült Államokban is. Az XEC először 2024 júniusában tűnt fel Németországban, majd gyorsan elterjedt Európa többi részén - gyorsabban, mint az eddigi variánsok.

Twitter beágyazás
— Mike Honey (@Mike_Honey_) September 15, 2024

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az XEC súlyosabb tüneteket vagy betegséget okozna, mint a legutóbbi törzsek. Arra hívják fel azonban a figyelmet, hogy az, hogy egy variáns nem veszélyesebb, mint a többi, még nem szabad félvállról venni: a covid-fertőzés továbbra is veszélyt jelenthet az idősekre és az immunhiányos emberekre!

Miben más az XEC? Ezek a főbb tünetek

Az XEC egy rekombináns törzs, vagyis két előző Omicron alvariáns (KP.3.3 és KS.1.1) genetikai kombinációjából jött létre. Ez a fajta kombináció akkor következhet be, ha egy személy egyszerre két különböző törzzsel fertőződik meg. Az XEC emellett legalább egy új mutációt is tartalmaz a tüskefehérjében, de még nem világos, ez milyen hatással lesz a fertőzés súlyosságára - írta a Yale Medicine.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az XEC tünetei hasonlóak a korábbi covid-variánsokéhoz, beleértve a lázat, gyengeséget, a torokfájást, a köhögést, orrfolyást, nehézlégzés, a szaglás elvesztését, az étvágytalanságot, hasmenést és az izomfájdalmat. 

Éppen amiatt, hogy a variánsok ilyen gyorsan változnak, illetve váratlanul válhatnak dominánssá, a vakcinák nem feltétlenül követik le elég gyorsan ezt a változást. Az egészségügyi szakértők azonban mindenki megnyugtatnak: a frissített Pfizer és Moderna mRNS vakcinák, valamint a Novavax vakcina védeni fognak az XEC ellen is. Még ha a vakcinák egy korábban domináns vírusváltozatra lettek is kifejlesztve - pl. a KP.3-ra, ami az XEC egyik őse -, akkor is segítik a szervezet védekezését. Mindenképp sokkal védetebbek lehetünk a védőoltás által, mint nélküle.

Így kerüljük el a fertőzést

Az egyik legfontosabb lépés, hogy beadatjuk a frissített covid-vakcinát, lehetőleg minél előbb, hogy télre már biztosan kialakuljon a védettség. A pandémia alatt megszokott óvintézkedések, mint a maszkviselés zsúfolt helyeken és a beteg emberektől való távolságtartás, szintén segítenek a fertőzés elkerülésében. Továbbra is elérhetők a patikában a covid-tesztek, melyet érdemes használni mielőtt tömegrendezvényre, zsúfolt eseményre, vagy különösen veszélyeztetett emberek közelébe mennék.

Fokozottan ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására, a kézmosásra, fertőtlenítésre. A lakásban is tartsunk nagyobb tisztaságot, főként, ha betegség jelei mutatkoznak a háztartás valamely tagján. Szellőztessünk rendszeresen. Erősítsük meg az immunrendszerünket a rendelkezésünkre álló eszközökkel, ne felejtsünk el gyümölcsöt, zöldséget enni, illetve étrend-kiegészítőt, ha szükség van rá. Mozogjunk rendszeresen, és használjunk ki minden napsütéses napot!

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, vírus, betegség, koronavírus, beteg, fertőzöttek, covid, variáns, nngyk,