Pénzcentrum • 2024. október 4. 19:02
A Galwayi Egyetem vezetésével, a kanadai McMaster Egyetemmel és nemzetközi stroke-kutatókkal együttműködve végzett új globális kutatás meglepő eredményeket hozott a különböző olaszok és a stroke kockázata közötti összefüggésekről - számolt be a scitechdaily.com.
A Journal of Stroke és az International Journal of Stroke folyóiratokban közzétett tanulmányok szerint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása növeli a stroke kockázatát. A napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén magasabb kockázattal jár.
Andrew Smyth professzor, a kutatás vezetője elmondta:
Nem minden gyümölcsital egyforma - a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, de a sok hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó, sűrítményből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek. Kutatásunk azt is kimutatta, hogy a stroke esélye annál nagyobb, minél gyakrabban fogyaszt valaki szénsavas üdítőket.
A szénsavas italok, beleértve a cukros és a mesterségesen édesített változatokat is, 22%-kal növelik a stroke esélyét. A gyümölcsitalok fogyasztása pedig a vérzéses stroke kockázatát 37%-kal emeli.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Ezzel szemben a tea, különösen a fekete és a zöld tea, csökkenti a stroke kockázatát. Napi 3-4 csésze fekete tea 29%-kal, míg ugyanennyi zöld tea 27%-kal csökkenti a stroke esélyét.
Martin O'Donnell professzor, az INTERSTROKE tanulmányi társvezetője hangsúlyozta: "Bár a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényező, a stroke kockázata az egészséges életmóddal, az étrenddel és a fizikai aktivitással is csökkenthető."