Sokkoló, ami kiderült sokak kedvenc üdítőiről: akár sztrókot is kaphatsz, ha ezeket iszod

Pénzcentrum2024. október 4. 19:02

A Galwayi Egyetem vezetésével, a kanadai McMaster Egyetemmel és nemzetközi stroke-kutatókkal együttműködve végzett új globális kutatás meglepő eredményeket hozott a különböző olaszok és a stroke kockázata közötti összefüggésekről - számolt be a scitechdaily.com.

A Journal of Stroke és az International Journal of Stroke folyóiratokban közzétett tanulmányok szerint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása növeli a stroke kockázatát. A napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén magasabb kockázattal jár.

Andrew Smyth professzor, a kutatás vezetője elmondta:

Nem minden gyümölcsital egyforma - a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, de a sok hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó, sűrítményből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek. Kutatásunk azt is kimutatta, hogy a stroke esélye annál nagyobb, minél gyakrabban fogyaszt valaki szénsavas üdítőket.

A szénsavas italok, beleértve a cukros és a mesterségesen édesített változatokat is, 22%-kal növelik a stroke esélyét. A gyümölcsitalok fogyasztása pedig a vérzéses stroke kockázatát 37%-kal emeli.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a tea, különösen a fekete és a zöld tea, csökkenti a stroke kockázatát. Napi 3-4 csésze fekete tea 29%-kal, míg ugyanennyi zöld tea 27%-kal csökkenti a stroke esélyét.

Martin O'Donnell professzor, az INTERSTROKE tanulmányi társvezetője hangsúlyozta: "Bár a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényező, a stroke kockázata az egészséges életmóddal, az étrenddel és a fizikai aktivitással is csökkenthető."

Címkék:
egészség, kávé, üdítő, kutatás, betegség, stroke, tudomány, agyvérzés, tea,