Milliónyi magyar szenved ettől a betegségtől naponta: ennyire pofonegyszerű lenne rá a megoldás?

Pénzcentrum2024. október 4. 12:15

Az alsó hátfájás világszerte komoly egészségügyi problémát jelent, becslések szerint 619 millió embert érintve. A betegség gyakran ciklikusan visszatérő jellegű, és a felépülést követően is újra jelentkezhet. Egy nemrégiben a The Lancet szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres gyaloglás hatékony módszer lehet a derékfájás kiújulásának megelőzésére – írta meg a  NationalGeographic.

A kutatók azt vizsgálták, hogy egy személyre szabott gyaloglóprogram segíthet-e megelőzni a derékfájás visszatérését azoknál, akik nemrég gyógyultak fel egy hátfájós időszakból Az eredmények azt mutatták, hogy a rendszeres sétálás csökkentette a kiújulás valószínűségét, és növelte a fájós ciklusok közötti időtartamot.

Mark Hancock, a Macquarie Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője kiemelte: "A hátfájással foglalkozó kutatások túlnyomó többsége a hátfájós időszakok kezelésével foglalkozik, de nem a megelőzéssel. Úgy gondoltuk, hogy nagyon fontos lenne elkezdeni a jövőbeni fájdalmak megelőzésére összpontosítani."

A gyaloglás számos előnnyel jár a derékfájás megelőzésében. Serkenti a gerinc vérellátását, növeli az oxigén és tápanyagok mennyiségét, valamint enyhe terhelést biztosít a gerincnek. Femi Betiku gyógytornász szerint: "A gerinc olyan helyzetben van, ahol kíméletes kihívást kap."

A kutatók 701 olyan embert vontak be a vizsgálatba, akik nemrég gyógyultak fel egy derékfájásból. A résztvevőket két csoportba osztották: az egyik csoport személyre szabott gyaloglóprogramban vett részt, míg a másik nem kapott kezelést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyaloglási tanácsokat kapó csoportnál 28 százalékkal kisebb valószínűséggel jelentkezett ismétlődő hátfájás. Azoknál, akiknél mégis visszatért a fájdalom, a sétáló csoport átlagosan 208 napot töltött el a kiújulások között, szemben a kontrollcsoport 112 napjával.

Címkék:
egészség, kutatás, betegség, technológia, kezelés, gyógymód, tudomány, tudósok,