Még több pénzt pumpálna a magánegészségügybe az állam: már ezért is fizethetnek a betegek?

Népszava2024. október 4. 09:12

Nagyobb szerephez juthatnak az államilag finanszírozott ellátásban a piaci szereplők - írja a Népszava egy birtokukba jutott jogszabálytervezet alapján. Ez a közfinanszírozott szolgáltatók közé beemel egy új kategóriát, amit úgy neveznek: „hiánypótló állami szolgáltatást nyújtó magántulajdonú egészségügyi szolgáltató.” Az ide tartozóktól azt várják, hogy olyan szolgáltatást nyújtsanak a nagyközönségnek, amire – például szakemberhiány miatt – nem képes az állam.

A tervezett jogszabálymódosítással az érintettek lényegében közpénzhez juthatnak a szolgáltatásaik működtetésére. A mostani – társadalmi egyeztetésen lévő tervezetből – azonban nem derül ki, hogy pontosan milyen feltételek mellett kell a magánszektornak ellátnia az állami finanszírozással oda kerülő pácienseket. Ahogy még nem tudni azt sem, kérhetnek-e például kiegészítő díjakat a betegektől. Az elmúlt harminc évben is volt rá példa, hogy hiánypótló ellátásokat – például vesedialízist, képalkotó diagnosztikát vagy speciális gerincműtéteket – az állam magánszolgáltatóktól vásárolt. Ezekben az esetekben azonban a betegek úgy kapták az ellátást, mintha állami intézményben vették volna igénybe azokat - írja a lap.

Most az állami kórházak sebészetein 50 százalékos az ágykihasználtság, miközben a betegek hosszú várakozásra kényszerülnek, amíg eljutnak a műtőig. A félházzal működő sebészetek képesek lennének többet is operálni, ha az állam értékén és havi kvóta-korlátozás nélkül kifizetné a műtétes ellátás árát. A magánszolgáltatók közfinanszírozásával ezek a sebészetek pácienseket veszítenek, azaz biztosan tönkremegy az állami szolgáltatás a lapnak nyilatkozó szakértő szerint.

Címkék:
egészség, egészségügy, állam, magánellátás, beteg, betegek, betegellátás, magánegészségügy, páciens, magánegészség,