Újabb járványos betegséggel venné fel a harcot a WHO: erre figyelmeztetnek a világon mindenkit

MTI2024. október 3. 21:41

Az éghajlatváltozás miatt a szúnyogok gyorsabban és nagyobb távolságokra elterjedhetnek, a dengueláz és más, vérszívók által terjesztett vírusok okozta betegségek tömeges kialakulását okozva, ami arra késztette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy világméretű harcot indítson e megbetegedések megfékezésére - közölte csütörtökön a ENSZ szakosított szervezete.

"A dengueláz és más, vérszívók terjesztette vírusok okozta betegségek gyors terjedése aggasztó tendenciát jelent az utóbbi években, ami összehangolt reagálást igényel a különböző ágazatok és országok között" - írta közleményében Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató. A WHO szerint a súlyosabb, vagyis kimutatható dengueláz-megbetegedések száma 2021 óta évente nagyjából megkétszereződött.

2024 első nyolc hónapjában több mint 7900 megbetegedés halálos kimenetelű volt az igazolt, illetve a WHO-nak jelentett több mint 12,5 millió eset közül. Ez majdnem a duplája a 2023-ban jelentett 6,5 millió megbetegedésnek. A fertőzések száma elérheti a több száz milliót is, de tesztek, illetve tünetek hiányában nem szerepelnek a statisztikákban.

A denguevírus okozta fertőző megbetegedés magas lázzal és izomlázzal jár, de a fertőzöttek többsége nem észlel semmilyen tünetet.

A WHO becslése szerint évente 100-400 millió között mozog a denguevírus által megfertőzöttek száma. A betegség kórokozóját az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti, amely a Föld felmelegedése következtében újabb és újabb földrajzi térségekben jelenik meg. Az ellenőrizetlen urbanizáció, a helytelen vízhasználat, a higiéniai hiányosságok, a nemzetközi utazások és más hasonló tényezők szintén hozzájárultak a betegség gyors terjedéséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A betegség a WHO szerint immár 130 országban endemikus. Jelenlegi szakértői becslések szerint a világ népességek a fele - négymilliárd ember - kaphatja el a dengue- és más vérszívók terjesztette vírusokat, közöttük a chikungunya- és a zikavírust, és ez a szám 2050-re elérheti az ötmilliárdot - figyelmeztet az ENSZ-szervezet. Az ENSZ egyeztetett választ kíván adni a járványveszélyre, elsősorban a betegségek megfigyelésével, laboratóriumi tesztekkel, a kórokozók hordozói elleni fellépéssel, valamint a hatékonyabb kezelések és védőoltások kidolgozását célzó kutatás-fejlesztéssel.

A WHO jelezte, hogy a terv megvalósításához 55 millió dollárra lesz szüksége jövőre. "A vírushordozók elleni harchoz megfelelő környezet fenntartásától a kutatáson át az időben történő orvosi kezelésig mindenkinek megvan a szerepe a dengueláz elleni harcban" - hangsúlyozta a főigazgató.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, vírus, betegség, beteg, who, tünetek,