Rengeteg magyar szenvedhet vashiánytól idén ősszel: ezt rontják el sokan, ezek a tünetek

Pénzcentrum2024. október 3. 13:44

A vashiány az Egyesült Államokban gyakoribb probléma, mint azt korábban gondolták. Egy új tanulmány szerint a felnőttek közel 30%-át érinti ez a tápanyaghiány, ami számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe - írja a Healthline.

A JAMA Network Open folyóiratban megjelent kutatás több mint 8000 felnőtt adatait elemezte. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a vaspótló terápiák általában hatékonyak és könnyen elérhetőek, a vashiányos egyének többsége nem részesül kezelésben. A vashiányos nőknek csupán 22-35%-a, a férfiaknak pedig 12-18%-a szedett vaspótlást.

A vas alapvető tápanyag, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben. Legismertebb funkciója, hogy a hemoglobin alkotóelemeként részt vesz az oxigén szállításában. Emellett számos anyagcsere-folyamatban is nélkülözhetetlen.

A vashiány összefüggésbe hozható olyan problémákkal, mint a nyugtalan láb szindróma, a csökkent fizikai képességek, a károsodott agyműködés és a szívelégtelenség. A szakértők szerint a vashiány a globális betegségteher egyik fő okozója.

A vashiány jelei közé tartozhat a sápadt arcszín, a fáradtság, a légzési nehézségek és a gyengeség. Jelentkezhet továbbá szívdobogásérzés, fejfájás, hajhullás, töredezett körmök. Bizonyos csoportoknál, például a menstruáló nőknél, a terhes és szoptató anyáknál, valamint a vegetáriánusoknál és vegánoknál fokozott a kockázat. Yaa Boakye regisztrált dietetikus figyelmeztet: "A túlzott vasbevitel gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, vagy akár vastúlterhelést is okozhat, amit hemokromatózisnak neveznek."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szakértők szerint a legjobb természetes vasforrás a - más okokból kerülendő vörös húsokon túl - a baromfihús, hal, rákfélék, tojás, valamint a növények közül a lencse, borsó, szójabab, bab, szárított gyümölcsök (azaz füge, datolya és aszalt szilva), paradicsompüré, articsóka, burgonya, illetve a kakaópor és a csokoládé. 

Érdemes még figyelni a vas felszívódásához a megfelelő C-vitamin bevitelre, illetve hogy kerüljök a kávé és tea fogyasztását közvetlenül az étkezés után, mert ezek gátolhatják a felszívódást. A kalcium - melynek fő forrásai a tejtermékek - szintén tudja gátolni a vas felszívódását. Ezért nagyon fontos, ha vaspótló kúrát tartunk, ne vegyünk be a vassal egyszerre más étrend-kiegészítőket! Főként olyat ne, amelyben kalcium van, viszont a C-vitaminnal együtt bátran bevehetjük. 

Címkék:
egészség, étkezés, egészségügy, betegség, vitamin, hiány, tünet, szívelégtelenség, agyműködés, étrend-kiegészítő, vas,