Nagyon ősi tévhit dőlt meg az alkoholról: magyarok millióit érinti, erről érdemes tudni

Pénzcentrum2024. október 2. 16:13

Az alkoholfogyasztási szokások változása és annak egészségügyi hatásai egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Egy 2023-as Gallup-felmérés szerint a 35 év alatti felnőttek körében csökkent az alkoholfogyasztók aránya az elmúlt 20 évben, míg az 55 év felettieknél növekedés tapasztalható - írta meg a HuffPost.

Az alkohol egészségügyi hatásairól szóló információk gyakran ellentmondásosak. Bár korábban a vörösbor szívegészségre gyakorolt pozitív hatásáról szóltak a hírek, ezek az állítások tévesnek bizonyultak. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolta.

Dr. John Kelly, a Massachusetts General Hospital Recovery Research Institute igazgatója szerint az alkohol már alacsony szinten is kockázatokat hordoz. "Az alkohol három különböző úton keresztül okoz kárt" - mondta Kelly. "Az egyik a függőség, a másik a mérgezés, a harmadik pedig a toxicitás, ami a rákkockázatot és a májbetegségeket jelenti."

Dr. Emily Hartwell, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskolájának pszichiátria adjunktusa hozzátette, hogy az alkohol szív- és érrendszeri problémákat is okozhat, valamint hatással van az immunrendszerre és a mentális egészségre.

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism irányelvei szerint az alacsony kockázatú ivás nők esetében heti hét italnál vagy egy nap három italnál nem több, férfiak esetében pedig heti 14 italnál vagy egy nap négy italnál nem több. Azonban ezek az irányelvek sem szüntetik meg teljesen a kockázatot.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértők szerint fontos felismerni az egészségtelen alkoholfogyasztás jeleit, például ha valaki az alkoholt használja a stressz vagy szorongás kezelésére. Johanna Jones, a virginiai Thriveworks tanácsadója figyelmeztet: "Ha olyanná válik, amit konkrét érzelmi céllal használunk, akkor ez potenciális problémákat hív elő."

Címkék:
egészség, egészségügy, alkohol, alkoholista, alkoholfüggő, alkoholfogyasztás, szokások, alkoholizmus, egészség megőrzése, alkoholos ital, alkoholmentes,