Aggasztó jelentés: egyre nő a függőség veszélye a magyar kamaszok között

hvg.hu2024. október 2. 09:32

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben közzétett jelentése aggasztó képet fest a kamaszok online jelenlétéről - írja a hvg.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben közzétett jelentése aggasztó képet fest a kamaszok online jelenlétéről. A 44 országra kiterjedő felmérés rávilágít arra, hogy a fiatalok, különösen a lányok, egyre több időt töltenek közösségi platformokon, míg a fiúk főként online játékokkal foglalkoznak. A kutatás eredményei szerint a függőség veszélye is növekvő tendenciát mutat.

A WHO tanulmánya szerint Magyarországon a 15 éves lányok 30%-a folyamatos online kapcsolatban áll barátaival, és már a 11 évesek 13%-a is szinte állandóan az interneten kommunikál. A 2022-ben végzett átfogó felmérés közel 280 ezer fiatalt vizsgált Európában, Közép-Ázsiában és Kanadában, 11, 13 és 15 éves korosztályokban.

A jelentés rámutat, hogy a "problémás" közösségi médiahasználat aránya 7%-ról 11%-ra emelkedett a kamaszok körében. Ez azt jelenti, hogy egyre többen küzdenek a képernyőidő kontrollálásával, és szoronganak, ha nem férnek hozzá eszközeikhez. A WHO négy kategóriát különböztet meg a használat intenzitása alapján: problémás, intenzív, aktív és inaktív felhasználókat.

A nemek közötti különbségek szembetűnőek: a lányok inkább a szociális kapcsolattartásra használják az internetet, míg a fiúk az online játékokat részesítik előnyben. A felmérés szerint a kamaszok 36%-a áll folyamatos online kapcsolatban barátaival, és harmaduk napi szinten játszik online játékokkal.

Magyarországon az "aktív" felhasználók aránya kiemelkedően magas, 56%, ami azt jelenti, hogy a 11-15 évesek többsége naponta kommunikál az interneten. Ugyanakkor pozitívum, hogy hazánkban az átlagnál alacsonyabb a "problémás" felhasználók aránya, mindössze 7%.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A WHO a jelentésben több javaslatot is megfogalmaz a helyzet javítására. Ezek között szerepel a médiatudatosságra nevelő programok bevezetése az iskolákban, a mentális egészségügyi szolgáltatások fejlesztése, valamint a nyílt párbeszéd ösztönzése a szülők és gyermekeik között a digitális jólétről.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a problémás közösségi médiahasználatnak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, beleértve az alvászavarokat és a mentális egészség romlását. Ugyanakkor elismerik, hogy a közösségi média megfelelő használata pozitív hatásokkal is járhat, például mélyebb barátságok kialakulásához vezethet.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a kamaszkor és az online jelenlét összetett kérdéskör, amely további kutatást és odafigyelést igényel mind a szülők, mind a szakemberek részéről.

Címkék:
egészség, egészségügy, who, jelentés, kamasz, közösségi média,