Új szám élesedett a mentőszolgálatnál Budapesten: mikor kell hívni a 1830-at és mikor a 112-t, ha baj van?

Pénzcentrum2024. október 1. 08:45

Mától él Budapesten az új orvosi ügyeleti rendszer. 15 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pontot jelöltek ki. Összeszedtük, mit kell tudni az új rendszerről, mikor kell hívni a 1830-as ügyeleti telefonszámot, és mikor a 112-es segélyhívót.

Eddig Budapesten az ügyeleti szolgáltatás szervezése az önkormányzatok feladata volt, a betegek a nap 24 órájában hívhatták a kerületi ügyeleteket, és szükség esetén az orvosok házhoz mentek. Október 1-től viszont Budapest is csatlakozik az egységes ügyeleti rendszerhez, az ellátás szervezése az Országos Mentőszolgálat hatáskörébe kerül.

Az újrendszer kapcsán a legfontosabb, hogy ha életveszélyes állapotban van valaki, például erős mellkasi fájdalmat tapasztal, nehézlégzése van, vagy elveszti az eszméletét,

továbbra is a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni. Az ügyelet azokra az akut problémákra szolgál, amelyek nem igényelnek azonnali sürgősségi ellátást, de nem várhatnak a háziorvosi rendelésig.

Így ha például valakinek

  • riasztó tünetekkel járó csillapíthatatlan, 38,5 fok feletti magas láza van;
  • vagy hirtelen kialakuló és gyógyszerre nem javuló fájdalom, görcse;
  • vagy például hirtelen kezdetű, fokozódó, bizonytalan hasi, mellkasi panasza; 
  • de krónikus betegségek akut panasszal (pl. tünetes vérnyomáskiugrás, asztmás roham) vércukor-ingadozás, akut allergiás bőrtünetek esetén is először az új ügyeleti számot kell hívni, a 1830-at.

Itt szakemberek felmérik a beteg állapotát, és eldöntik: elegendő-e egy telefonos tanácsadás, vagy az ügyeleti pontra kell mennie a betegnek, vagy orvost küldenek ki hozzá - esetleg mentőt hívnak, ha a helyzet úgy kívánja. A szabályok szerint az orvos elektronikusan is felírhat receptet, amelyet az ügyeletes patikában ki lehet váltani.

Budapesten az új rendszerben 15 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pontot jelöltek ki. Továbbá 14 mobil egység is elérhető, amelyek házhoz mennek mozgáskorlátozott vagy idős betegekhez. Az ügyeleti pontok listája:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fontos kiemelni, hogy az új rendszerben

a lakóhelyétől függetlenül bármelyik pontra mehet ellátásért.

Az ügyeleti pontokon hétköznap délután 4 és 10 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8-tól délután 2-ig a körzet háziorvosai látják el a betegeket. Este 10 óra után és hétvégén a mentőszolgálat orvosai, mentőtisztek és ápolók dolgoznak.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

Címkék:
egészség, Budapest, orvosi ellátás, változás, mentőszolgálat, ügyelet, rendszer, országos mentőszolgálat,