Rettenetes kór szedi áldozatait: már nem csak az időseket, a fiatalokat is érinti

Pénzcentrum2024. október 1. 17:15

A 38 éves Stefan Tankov esetében a kezdeti tünetek félrevezették az orvosokat, akik depressziót és 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Felesége, a 42 éves Sile azonban egyre aggasztóbb változásokat észlelt férje viselkedésében - számolt be a Daily Mail.

Stefan érzelmileg távolságtartóvá vált, és olyan egyszerű feladatokhoz is segítségre szorult, mint a buszra való felszállás. Sile elmondása szerint férje "gyerekessé" vált, és szokatlan viselkedést mutatott. A férfi nehezen tudta megtartani munkáját, és többször még egyszerű feladatokat is elfelejtett elvégezni.

A helyzet akkor vált kritikussá, amikor Stefan borosüvegeket kezdett lopni a helyi boltokból. Ekkor utalták be neurológiai vizsgálatokra, amelyek lesújtó diagnózist eredményeztek: fiatalon kialakuló demenciát állapítottak meg nála.

Teljesen sokkolt a dolog... abban reménykedtünk, hogy családot alapítunk

- nyilatkozta Sile. A diagnózist követően Stefan állapota gyorsan romlott. Sile elmondása szerint:

Egyik reggel azon kaptam, hogy épp a tűzhelyre akarta tenni a kezét, amely élénkpiros volt, hogy megnézze, meleg-e. Elkóborolt, autók elé sétált és bámulta az embereket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Stefan jelenleg egy gondozóotthonban él. Sile számára nehéz a helyzet, de igyekszik pozitívan hozzáállni:

Boldog az otthonban, és én szeretek ott lenni vele, még ha csak azért is, hogy mellé feküdjek az ágyba, és megöleljem. Vannak apró jelek, amelyek miatt megéri az egész, például amikor elénekli a bátyám által írt dalt, vagy megszorítja a kezemet.

A fiatalon kialakuló demencia ritka, de becslések szerint több mint 70 000 embert érint az Egyesült Királyságban. A tünetek 65 éves kor előtt jelentkeznek, és gyakran nehezebb diagnosztizálni, mint az idősebb korban kezdődő demenciát.

 

Címkék:
változás, depresszió, diabétesz, demencia, cukorbetegség, tünet, orvosok, tünetek,