Hiába ingyenes itthon, valami nem stimmel: egyre több magyar dönt a külföldi lombikprogramok mellett

Pénzcentrum2024. október 1. 09:41

A meddőséggel küzdő magyar párok egyre gyakrabban keresnek megoldást külföldön, ami az úgynevezett "lombikturizmus" jelenségét eredményezi. Ez a trend az utóbbi években jelentősen felerősödött, amit több tényező is magyaráz - írta meg a G7.

A hazai egészségügyi rendszer korlátai, a külföldi kezelések magas színvonala és versenyképes árai, valamint a jobb sikerességi arányok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több magyar pár választja a határon túli lehetőségeket. Bár pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre, becslések szerint az elmúlt években több száz magyar pár döntött a külföldi kezelés mellett.

A Belügyminisztérium nemrégiben elismerte, hogy a hazai kapacitások nem elegendőek a termékenységi problémákkal küzdő párok ellátására. "Évente megközelítőleg 30 ezer beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy a termékenységi zavarral küzdő párokat megfelelően el tudják látni, de a rendelkezésre álló humán erőforrás és infrastruktúra ennek csak nagyjából a felét tudja biztosítani" - nyilatkozták a hvg.hu-nak.

A külföldi kezelések egyik fő előnye az anonim petesejt-donáció lehetősége, ami Magyarországon nem elérhető. Vörös Anna szülész-nőgyógyász így magyarázza a folyamatot: "A petesejt-donáció során egy másik nő donor petesejtjeit használják a páciens megtermékenyítéséhez. Tehát a donor petesejtjeit a nő partnerének spermiumaival laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg."

A magyar párok körében népszerű célországok közé tartozik Ausztria, Csehország és Szlovákia. Egy Pozsonyban sikeres lombikprogramon átesett kismama így nyilatkozott:

Magyarországon több éve próbálkoztunk a férjemmel, de a szigorú szabályozások és a kevés donor miatt nem jártunk sikerrel, ezért mentünk el egy szlovákiai klinikára. Pozsonyban sokkal gördülékenyebben ment minden, mint itthon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A külföldi kezelések költsége változó, de általában 3-7 ezer euró között mozog, ami 1,2-2,8 millió forintnak felel meg. Ez az összeg tartalmazza a szükséges vizsgálatokat és a beavatkozást, de a gyógyszerek költsége külön fizetendő.

A meddőségi problémák hátterében számos tényező állhat. Tűű László endokrinológus szerint a környezeti hatások jelentős szerepet játszanak: "Az endokrin diszruptorok, mint például a rovarirtók, növényvédő szerek, tisztítószerek, kozmetikai összetevők és nanoműanyagok negatív hatással vannak a hormonrendszerre, elképesztően rontják a termékenységet."

A lombikturizmus visszafordításához Magyarországnak fejlesztenie kell az állami egészségügyi rendszert, enyhítenie a petesejt-donációs szabályokat, és be kell vezetnie modern technológiákat. Ezek nélkül a magyar párok egy része továbbra is külföldön kereshet megoldást a gyermekvállalásra.

Címkék:
egészség, utazás, gyerek, turizmus, gyerekvállalás, lombikbébi, lombikprogram,