A számok nem hazudnak: ezen a téren a férfiak labdába sem rúgnak a nők mellett

Pénzcentrum2024. október 1. 19:44

A nők négyszer nagyobb eséllyel érik el a százéves kort, mint a férfiak - derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból. Angliában és Walesben 2023-ban több mint 12 000 nő töltötte be a századik életévét, míg a férfiaknál ez a szám alig haladta meg a 2700-at - közölte a Daily Mail.  

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a százévesek száma 2002 óta több mint kétszeresére nőtt. Tavaly összesen 14 850-en érték el ezt a mérföldkövet, ami azonban enyhe, 0,5 százalékos visszaesést jelent 2022-höz képest.

Az Egyesült Királyság legidősebb élő személye jelenleg a 115 éves Ethel Caterham Surrey-ből. A statisztikusok szerint a százévesek számának növekedése az elmúlt évtizedek javuló halandósági mutatóinak köszönhető.

Walesben 100 000 lakosra 26, míg Angliában 24 százéves jut. A két országban 2023-ban rekordszámú, 551 760 kilencven év feletti ember élt, közülük a nők aránya kétszerese volt a férfiakénak.

Stephen Lowe, a Just Group kommunikációs igazgatója szerint:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A százévesek száma jelentősen megnőtt az ezredforduló óta. Bár a számuk stabilizálódik, ahogy az első világháborút követő nagy születésszám hatása visszaszorul, ez még mindig azt mutatja, hogy vannak olyan demográfiai problémák, amelyeket társadalmunknak meg kell oldania, hogy gondoskodni tudjon az öregedő népességről.

A szakértők szerint a hosszabb várható élettartam és a kisebb személyes megtakarítások együttes hatása miatt a nők időskorukban jobban ki vannak téve a szegénység veszélyének.

Címkék:
egészség, statisztika, nők, férfiak, élettartam, statisztikák,