Újabb betegeket regisztráltak madárinfluenzával: egyre több az állattal nem érintkező áldozat

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 15:43

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) újabb négy egészségügyi dolgozónál észleltek légúti tüneteket, akik egy H5N1 madárinfluenzával kórházba került beteget ápoltak. Ezzel hatra emelkedett a tüneteket mutató egészségügyi dolgozók száma- írja a CNN.

A CDC pénteki jelentése szerint az egyik dolgozó magas kockázatú kapcsolatban állt a beteggel, mivel a kórház által előírt óvintézkedések bevezetése előtt nyújtott ellátást. A vizsgálat kiterjedtségét mutatja, hogy összesen 18 egészségügyi dolgozót azonosítottak magas kockázatú, és 94-et alacsony kockázatú kontaktként. A hat megbetegedett dolgozó tünetei nem voltak súlyosak és azóta azok teljesen megszűntek. Egyikük influenzatesztje negatív lett, míg a többi öt esetében antitestek jelenlétét fogják vizsgálni.

Három hete jelentették be, hogy egy olyan személynél mutatták ki a H5N1 vírust, aki nem érintkezett állatokkal. Ez április óta a 14. emberi fertőzés az Egyesült Államokban. A többi 13 eset mezőgazdasági dolgozókat érintett, akik fertőzött állatokkal kerültek kapcsolatba.

Lisa Cox, a Missouri Egészségügyi és Idősügyi Minisztérium szóvivője közölte: "A vizsgálat folyamatban van, és egyelőre nincs olyan bizonyíték, amely személyről személyre történő átvitelre utalna." A CDC kifejlesztett egy szennyvíztesztet, amely képes megkülönböztetni a H5 vírusokat az influenza más típusaitól. Az ügynökség hangsúlyozza, hogy a H5N1 madárinfluenza közvetlen veszélye a lakosságra nézve továbbra is alacsony.

Címkék:
egészség, influenza, járvány, betegség, madárinfluenza,