Nem elég az őszi covid-hullám: egzotikus kór terjed Magyarországon, rengetegen kórházba kerültek

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 12:50

A 38. héten nem jelentettek tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt - közölte hétfőn az NNGYK. A 2024. szeptember 16. és 22. közötti időszakban a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 70 pertussis (szamárköhögés) és egy parotitis epidemica (mumpsz) megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásban.

A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek az NNGYK jelentése szerint. A betegek közül 18 volt csecsemő, három fő az 1-2 éves, négy fő a 3-5 éves, négy fő a 6-9 éves, négy fő a 10-14 éves, három fő a 15-19 éves, öt fő a 20-29 éves, hat fő a 30-39 éves, nyolc fő a 40-49 éves, öt fő az 50-59 éves, tíz fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 15 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

A szamárköhögéses esetek száma így 70-nel nőtt egyetlen hét alatt, miközben az elmúlt 10 évben összesen volt 91 eset az NNGYK nyilvántartása szerint. A 38. hétre így 841 esetre nőtt idén a szamárköhögéssel diganosztizáltak száma.

Egy Somogy vármegyei, mumpsz elleni védőoltásban részesült 36 éves nőbetegnél az aktuális mumpsz fertőzés alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

A 38 héten továbbá az encephalitis infectiosa diagnózissal bejelentett 16 megbetegedés közül 14 eset hazai eredetű nyugat-nílusi láznak bizonyult. Két-két beteget Fejér és Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Vas, továbbá egy-egy beteget Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Veszprém vármegyéből jelentettek.

A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 99-re nőtt, összevetésképpen az elmúlt 5 évben összesen volt 95 eset.

Budapest (19 fő), Bács-Kiskun (2 fő), Békés (1 fő) Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (22 fő), Győr-Moson-Sopron (9 fő), Hajdú-Bihar (10 fő), Heves (2 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (6 fő), Komárom-Esztergom (3 fő), Pest (10 fő), Somogy (1 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Vas (2 fő), Veszprém (5 fő) vármegye területén regisztráltak megbetegedéseket. A betegek 68%-a férfi, az átlagéletkor 63 év (2-86 év). A betegek 94 %-a idegrendszeri tünetekkel kórházba került.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugat-nílusi láz hazai terjedéséről az alábbi cikkben írtunk bővebben:

 

 

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, betegség, beteg, nyugat, betegek, megbetegedés, nyugat-nílusi láz, láz, nngyk, szamárköhögés,