A Magyar Orvosi Kamara is támogatja az életvégi döntéseket: fontos bejelentést tett a szervezet

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 08:45

Emlékdíjat alapítanak az eutanáziáért harcoló Karsai Dániel tiszteletére. A Magyar Orvosi Kamara szerint ezzel az életvégi méltóságért küzdő személyek, szervezetek céljait segítik.

Emlékdíjat alapítanak az ALS-betegségben szenvedő, az élete végéig az eutanáziáért harcoló Karsai Dániel tiszteletére - közölte Facebook-oldalán a Magyar Orvosi Kamara.

Karsai Dániel ügyvédként segítette a Magyar Orvosi Kamarát. Közel egy évvel ezelőtt azonban magánszemélyként szólalt fel Agora rendezvényünkön, az életvégi döntésekről tartott társadalmi vitában. A vitában, amelyet ő maga indított és hagyott most szellemi hagyatékként mindannyiunkra. A Magyar Orvosi Kamara Karsai Dániel előtt tisztelegve emlékdíjat alapít, mellyel az életvégi méltóságért küzdő személyek, szervezetek céljait segíti

- írták. Karsai Dániel 47 évesen hunyt el a hétvégén. A gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász a strasbourgi emberi jogi bíróságig vitte az ügyét, ahol pert indított a magyar állam ellen az életvégi döntések legalizálásáért.

A testület elutasította keresetét, akkor azt üzente: a bíróság gyáva döntést hozott, érdemben nem is döntöttek az ügyében, a testület az elutasításkor azt állapította meg, hogy az államok elég széles körben szabályozhatják az életvégi döntéseket, nem szükséges újabb szabályokat hozni.

Címkék:
egészség, kamara, betegség, díj, orvosok, magyar orvosi kamara, eutanázia,