Itt az ellenszer a mindent kibíró szuperbaktériumokra? Rettegett betegségektől szabadulhatunk

Pénzcentrum2024. szeptember 27. 15:15

New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén (UNGA) a világ vezetői megállapodtak abban, hogy 2030-ig 10 százalékkal csökkentik az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések okozta halálozások számát. A politikai nyilatkozat meghatározta az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni globális fellépés menetrendjét.

Az AMR akkor alakul ki, amikor a baktériumok és gombák olyan szintre fejlődnek, hogy képesek ellenállni a gyógyszereknek. Ezek az úgynevezett szuperbaktériumok az antibiotikumok túlzott használata miatt jelennek meg a gyógyászatban, az állattenyésztésben és a növénytermesztésben.

A megállapodás értelmében 2030-ig minden országnak nemzeti cselekvési tervet kell végrehajtania az AMR elleni küzdelemre. A dokumentum 100 millió dolláros forrásgyűjtési célt tűzött ki az alacsony és közepes jövedelmű országok támogatására - jelentette az Euronews.

Philemon Yang, az ENSZ Közgyűlésének elnöke az ülésen kijelentette:

Fontos, hogy nyilatkozatainkat konkrét tettekre váltsuk.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyi főnöke elmondta, hogy az EU AMR-költségvetése 62 millió euró, és jövőre elindítják az "Európai partnerség az egy egészségügyben előforduló AMR-rel kapcsolatos" elnevezésű projektet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője figyelmeztetett:

Az AMR száz évnyi orvosi fejlődést teheti semmissé, és olyan állapotokat, amelyek ma könnyen kezelhetőek, halálos ítéletté tehetők.

Mia Mottley barbadosi miniszterelnök, az AMR-rel foglalkozó globális vezető csoport elnöke hangsúlyozta a gyógyszeripari vállalatok szerepét új antibiotikumok kifejlesztésében. "Ha nem találunk pénzt a kutatásra, hogy új antibiotikumokat hozzunk forgalomba, akkor egyre több ember fog meghalni" - mondta Mottley.

Címkék:
egészség, betegség, ensz, antibiotikum, baktérium, millió,