Döbbenetes dolgot közölt a Pfizer vakcina gyártója: erről mindenkinek tudnia kell

Pénzcentrum2024. szeptember 27. 16:35

Fájdalmas szövődmények alakultak ki a terápia alkalmazása miatt, a gyártó azonnal lépett.

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó bejelentette, hogy visszavonja az Oxbryta nevű, sarlósejtes betegség elleni kezelését minden olyan piacról, ahol engedélyezték. A döntés hátterében egy fájdalmas szövődmény és halálesetek kockázata áll - írja a Reuters.

A vállalat a Global Blood Therapeutics 2022-es, 5,4 milliárd dolláros felvásárlásának részeként szerezte meg az Oxbryta-t, más néven voxelotort. A 2023-as teljes év után 328 millió dolláros bevételről számoltak be a terápiából.

A Pfizer közleménye szerint a rendelkezésre álló klinikai adatok alapján a gyógyszer előnye már nem haladja meg az alkalmazásával járó kockázatokat. Az adatok a vazookkluzív krízisek, a betegség szövődménye és a halálos kimenetelű események kiegyensúlyozatlanságát mutatták, ami további értékelést igényel. A visszavonásra az európai egészségügyi szabályozó hatóság emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságának csütörtöki „rendkívüli ülése” előtt kerül sor, amelyen a Pfizer gyógyszerének felülvizsgálatára kerül sor.

A felülvizsgálat megindítása a klinikai vizsgálatokban megfigyelt, a voxelotor és a placebo közötti halálesetek arányának kiegyensúlyozatlansága miatt történt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- közölte honlapján az Európai Gyógyszerügynökség az ülés közzétett napirendjében.

Címkék:
egészség, betegség, dollár, haláleset, adatok, sor, gyártás, betegségek, halálesetek, pfizer, gyártó,