Veszélyben lehetnek a magyar gyerekek százezrei: új vírus ütötte fel a fejét, ezek a tünetei

Pénzcentrum2024. szeptember 26. 18:45

Egyre növekszik az Egyesült Államokban az enterovírus D68-fertőzések aránya a WastewaterSCAN hálózat adatai szerint. Ez a vírus ritkán, de súlyos szövődményhez, az akut petyhüdt myelitishez vezethet, amely gyermekbénuláshoz hasonló tüneteket okoz - közölte a CNN.

Dr. Leana Wen, sürgősségi orvos és a George Washington Egyetem klinikai docense a CNN-nek nyilatkozva elmagyarázta, mi is az enterovírus D68. "A D68-as enterovírus egy több mint 100, nem polio enterovírusból álló csoport tagja. Ezek az enterovírusok nagyon gyakoriak. Sok embernek, aki megfertőződik velük, egyáltalán nincsenek tünetei, vagy enyhe, megfázáshoz hasonló tünetei vannak" - mondta a szakértő.

A vírus terjedéséről Dr. Wen elmondta: "A D68-as enterovírus egy légúti vírus, amely akkor terjed, amikor a fertőzéssel fertőzött személy tüsszent vagy köhög, és ezek a cseppek valakinek az orrára, szájára vagy szemére kerülnek." Hozzátette, hogy a gyermekek nagyobb eséllyel fertőződnek meg és jelentkeznek náluk tünetek.

Az akut petyhüdt myelitis egy ritka, de súlyos szövődmény, amely az enterovírus D68 fertőzés következménye lehet. Dr. Wen szerint "Az egyének először vírusfertőzést kapnak, majd néhány héttel később hirtelen fellépő kar- vagy lábgyengeség alakul ki."

Bár az akut petyhüdt myelitis ritkán fordul elő, a szakértő hangsúlyozta a megelőzés fontosságát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mindenkinek rendszeresen és alaposan kezet kell mosnia szappannal és vízzel. A gyerekeknek mindenképpen kezet kell mosniuk, amikor hazajönnek az iskolából és a barátaikkal való játékból

- tanácsolta Dr. Wen.

Címkék:
egészség, fertőzés, vírus, betegség, tünetek, fertőzésveszély, vírusvariáns, vírus hírek, vírusfertőzés, vírusvédelem,