Szörnyű dolog derült ki a magyarok alvásáról: ami most egyes munkahelyeken történik, abba tömegek rokkanhatnak bele

Pénzcentrum2024. szeptember 26. 14:45

"Baj van. Nem jól alszik az emberiség" - mondta G. Németh György a Magyar Alvás Szövetség elnöke a Pharma Norddal közösen szervezett sajtótájékoztatón, melyen az alvás legaktuálisabb kérdéseiről esett szó. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy modern világunkban mekkora kihívássá vált a jó alvás, hogy az alvásminőség milyen nagy mértékben befolyásolja az életminőséget és a teljesítményt. A témának külön aktualitást ad az a törvénytervezet, amely megszüntetné sok munkakörben a munkaalkalmassági vizsgálatot, ez megfelelő pillanat lehet a munkaadók számára, hogy a dolgozói egészségprogramok részévé tegyék az alvás vizsgálatát. 

Porzsolt Péter a Pharma Nord country managere felvezetőjében kitért rá, hogy az alvás kérdését különösen aktuálissá teszi a tény, hogy 2024. szeptember 1-től lépett érvénybe a változtatás a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok kapcsán. A vonatkozó BM rendelet szűkítette azoknak a munkaköröknek a listáját, amelyek esetében kötelező a vizsgálat. A részletszabályok még nem ismertek, azonban ez forradalmi változás lehet a munkahelyi egészség szempontjából. Itt a lehetőség a munkaadók számára, hogy újragondolják, vagy megalkossák dolgozói egészségprogramjaikat. A Magyar Alvás Szövetség új programja ezt hivatott segíteni: a munkaalkalmassági vizsgálatok közé emelnék az alvásvizsgálatot, illetve -terápiát.

Az éjszakai, vagy váltott műszakban dolgozók éppen az alvásritmus folyamatos megzavarásának okán különösen veszélyeztetettek, a WHO már több évtizeddel ezelőtt kockázati tényezőnek minősítette az ilyen munkarendet. Már azt is számos kutatás bizonyította, hogy kapcsolat van a daganatos megbetegedések és a váltott műszak között. Azonban általában a megszokott, nappali nyolcórás munkarendben dolgozók alvására egészen eddig kevés figyelem irányult. Pedig elengedhetetlen a jó munkahelyi teljesítményhez a jó alvás - hangzott el a sajtótájékoztatón.

G. Németh György beszélt a a Health System Hungary programról, egy új szemléletű egészségrendszerről, mely segíthet a felelős vállalatoknak a megváltozott jogszabályi környezettől függetlenül gondoskodni a dolgozók egészségéről. A programhoz természetesen nemcsak alvásvizsgálat tartozik, de hangsúlyos szerephez jut, amely eddig alig volt jellemző a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra. Miközben a dolgozók teljesítményét az alvás minősége rendkívüli mértékben befolyásolja. 

A Magyar Alvás Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy a modern kori ember alvásával óriási problémák vannak. Rámutatott, hogy jelenleg átlagosan 1 órával alszunk kevesebbet, mint az emberek 100 éve, és egy fél éve a gyermekek is megjelentek az alvásközpontokban. Amíg korábban alvásproblémás gyermekkel nem találkoztak, az okoseszközök mellett felnövő generáció tagjainál már ebben a korban jelentkeznek a gondok. Kitért még a társadalmi közérzet romlására is:

A jövő jobban nyomaszt minket, mint valaha

- mondta G. Németh György, hozzátéve: ez természetesen az alvásunkra is kihat. 

Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára előadásában kitért rá, hogy az alvászavar halmozottan veszélyes a nőkre bizonyos kor felett. A menopauza okozta egészségügyi problémák, illetve az alvászavarok okozta gondok nagyon hasonlóak, egymást erősíthetik és dominóeffektust indíthatnak el. Ezek közül kiemelte az elhízást, a 2-e típusú cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. 

A dietetikus szakember kitért a melatonin fontosságára, melynek fontos szerepe van többek között az alvásszabályozásban is. A melatonin termelődéséhez elengedhetetlen a jó alvás és a megfelelő táplálkozás. Akárcsak a menopauza, a tartós alvásproblémák is a melatonin szint csökkenéséhez vezetnek, mely egy sor egészségügyi problémát idézhet elő - amilyen az elhízás is. A melatonin és előanyagai számos élelmiszerben megtalálható, amilyen például a tej, tejtermékek, zabpehely, a magyar meggy, vagy a borszőlő héja. 

Dr. Bódizs Róbert PhD pszichológus, alváskutató előadásában beszélt a technológiai eszközeink világos és sötét oldaláról. Kutatások eredményeit ismertetve hangsúlyozta, hogy a kék fényű képernyők - mint a tévé, monitor, mobil, stb. - hatására szignifikánsan csökken a melatoninszint, minőségi alvásidő, a kék fény filterrel ellátott képernyők, vagy egy papíralakpú könyv olvasásával összevetve. A fénynek kardinális szerepe van a cirkadián ritmus fenntartásában, a mesterséges kék fény felboríthatja ezt a rendszert. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértő hangsúlyozta, hogy nemcsak a melatoninnak, hanem például a kortizolnak - stresszhormonnak -, testhőnek is van cirkadián ritmusa, így az egészség szempontjából elengedhetetlen, hogy ez ne boruljon fel. A kutatási eredmények abba az irányba mutatnak, hogy a technológiai eszközök használatának sokkal nagyobb hatása van az egészségünkre, mint amennyire általában komoly hatást tulajdonít azoknak az ember. 

Dr. Bódizs Róbert kitért a technológia jó oldalára is: az alvásvizsgálatok alkalmazzák a legújabb vívmányokat, hogy minél természetesebb környezetben és kevesebb kellemetlenséget okozva figyelhessék meg a páciensek alvási szokásait. A jelenleg rendelkezésre álló eszköztár magas labda az alváskutatásban, melyet érdemes kihasználnia a szakmának - mondta a szakember. 

Új munkaegészségügyi program indul

A szeptembertől érvényes új foglalkozás-és munkaegészségügyi szabályok alkalmazása újragondolásra készteti a munkaadókat. Lehetőség nyílik arra, hogy a költségtakarékosabban, hatékonyabb megoldásokat alkalmazva gondoskodjanak munkavállalóik egészségéről. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség által javasolt Health System Hungary módszer, amely az új jogszabályi környezet adta lehetőségek figyelembevételével kíván hozzájárulni az egészségtudatos vállalatok dolgozóinak egészségéhez, egyben munkateljesítményük megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

A megfelelő alvás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, az alváshiány vagy a rossz alvás károsítja a koncentrációt, csökkenti a reakcióidőt, növeli a stresszt – csökkenti a munkateljesítményt. Az alvás, munka, teljesítmény összefüggéseire hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség, egyben bemutatta az új foglalkozás- és munkaegészségügyi programját, a Health System Hungary-t, amelyet elsősorban a munkaadóknak ajánl.  

Az Alvásszövetség és a Szinapszis kutatása szerint a magyar lakosság 60%-a reggel fáradtabban ébred, mint ahogy lefeküdt, ami jelentősen csökkenti fizikai és szellemi teljesítőképességüket. „A jó alvás és a munka közötti egyensúly megtartása különösen fontos a munkaadók számára. Az új egészségprogram arra ösztönzi a vállalatokat, hogy támogassák dolgozóikat az egészségesebb életmódban, például rugalmas munkaidő vagy alvástámogató programok bevezetésével” – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Nemzetközi kutatások is alátámasztják, hogy azoknál a munkavállalóknál, akik eleget és jól alszanak, javítja a munkával való elégedettséget és a termelékenységet. Az olyan országokban, mint Hollandia vagy Ausztria, ahol jobb az alvás és a munka egyensúlya, magasabb a munkavállalói elégedettség és alacsonyabb a stresszszint. Az alvásproblémák kezelése hozzájárul a munkateljesítmény javításához, a krónikus alváshiány ugyanis komoly egészségügyi kockázatokat hordoz.

A Pharma Nord-dal közösen tartott sajtótájékoztatón az alvás szakemberek megerősítették: a jó alvás nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak, számos összetevője közül az alvás és a táplálkozás kapcsolatáról  Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára, , kiemelten  a változókori hormonegyensúly megváltozásának az időszakára; Bódizs Róbert alváskutató pedig az alvás-ébrenlét fiziológiai hatásainak a következményeire hívta fel a figyelmet, kiemelve a több műszakos munkarendben dolgozók megfelelő alvás szükségleteit. 

Címkék:
egészség, egészségügy, alvás, alvászavar, alváshiány, alvásigény,