Riadót fújt a Nébih: senki ne egyen ilyen halat, arzén lehet benne

Pénzcentrum2024. szeptember 26. 17:04

Bár a határérték felett van a szennyezettség, nem áll fenn akut kockázat, de arra kérnek mindenkit, hogy innen ne együnk most halat.

Arzén lehet a Sajtóban fogott halakban, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kér mindenkit, hogy inkább ne fogyasszon belőle. A hivatal azt is elmondta, hogy bár akut kockázat nem áll fenn, a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények, de inkább a biztonságunk érdekében ne geyünk ilyen halat.

A hivatal figyelmét egy régiós horgászegyesület hívta fel egy szlovákiai hírre, mely szerint az ottani hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását. A Nébih ezután felvette a kapcsolatot a szlovákokkal, és mintát vett a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból toxikus nehézfémek jelenlétének vizsgálata céljából - ez a vizsgálat zárult most negatív eredménnyel.

A Nébih elmondta: a Sajóból kifogott halak esetében elmondható, hogy az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom meghaladta a tervezet szerinti határértéket. Éppen ezért azt kérik, hogy innen fogott halakat ne egyen.

Címkék:
egészség, nébih, kockázat, hivatal, méreg, arzén,