Íme II. Erzsébet királynő csodaétrendje: ezzel maradt fitt 96 éves korában is a brit uralkodó

Pénzcentrum2024. szeptember 26. 15:44

II. Erzsébet királynő hosszú életének titka a természet szeretete, a rendszeres mozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend volt. Reggelente Earl Grey teával indította a napot, délután pedig nem maradhatott el a hagyományos angol tea szendvicsekkel és süteményekkel. Az ételeit mindig friss, minőségi alapanyagokból készítették, amelyeket a királyi birtokokról szereztek be, a menüt pedig személyesen hagyta jóvá napokkal előre.

A 96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit királynő lenyűgözően fitt maradt élete nagy részében, amihez jócskán hozzájárult egészséges életmódja. Természetszeretete jól dokumentált, a séta, a túrázás és a lovaglás a szenvedélyei közé tartoztak. Hosszú élete másik kulcsa a kiegyensúlyozott, egészséges étrend volt – idényjellegű gyümölcsök és zöldségek, valamint a királyi birtokon termesztett organikus élelmiszerek, és a mindennapi délutáni tea - írja a Mirror.

A Buckingham-palotában és a Windsor-kastélyban egy szakácsokból álló csapat készítette ételeit és bankettjeit, a személyre szabott menüket a királynő napokkal előre jóváhagyta. Egy vörös bőrbe kötött menükönyv, amely franciául íródott, minden héten a királynőhöz került, amely különféle recepteket tartalmazott Darren McGrady volt királyi szakács szerint.

Darren elmondta, hogy a csapat három nappal előre készítette el a királynő ételeit, lehetőséget adva számukra a legjobb hozzávalók beszerzésére. Hozzátette: "A szakácsok kiválasztották a menüket, és ő áthúzta azokat az ételeket, amelyeket nem akart. Néha mindent áthúzott, és valami mást írt helyette – például, ha vacsorát tervezett András herceggel, akinek kedvence a crème brûlée volt Sandringham-i narancsokkal." Részletesen elárulta, hogyan is élt II. Erzsébet.

Reggeli: tea, lazac, rántotta

A királynő mindig egy csésze Earl Grey teával kezdte a napot – tej és cukor nélkül, és egy-két keksszel, a corgijai mellett. Ezután következett a fő reggeli, amely gabonapelyhet, joghurtot, pirítóst és narancslekvárt tartalmazott, amit a Buckingham-palota fő étkezőjében fogyasztott el. A rántotta füstölt lazaccal szintén egyik kedvence volt.

A királynő „különösen kedvelte a füstölt heringet a háborús évek óta”, amikor Margit hercegnővel a Windsor-kastélyban tartózkodtak – emlékezett vissza Charles Oliver, a királyi háztartás szolgálója. "A füstölt hering, számos egyszerű változatban, azóta is a királynő egyik kedvence maradt – reggelire, ínyenc ételként vagy késő esti vacsorára. A királynő a füstölt tőkehalat is kedvelte reggeliként" – írta a Vacsora a Buckingham-palotában című könyvben.

Ebéd: hal, koktél, kevés szénhidrát

Az ebédnél is gyakran került hal az asztalra. A királynő különösen kedvelte a gin és Dubonnet koktélt, mielőtt nekilátott volna az ebédnek. A királynő gyakran egy egyszerű hal- és zöldségételt fogyasztott délben. Darren szerint egy tipikus étel a Doveri lepényhal spenóton volt. Ha egyedül étkezett, gyakran elkerülte a szénhidrátokat, mint a tésztát és a burgonyát. Bár a szénhidrátok fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok finomított keményítő káros lehet az egészségre.

Uzsonna: tea, szendvics, keksz

Amikor egy elegáns délutáni teára gondolunk, elképzeljük az ujjnyi szendvicseket, a pogácsákat és az Earl Grey lassú kortyolgatását – nos, a királynő mindezt ténylegesen így csinálta. Darren szerint különösen kedvelte az uborkás szendvicset, de a tojásos és füstölt lazacos is nagy kedvence volt. A csokoládés keksszel készült torta és a gyömbéres sütemény rendszeresen megjelentek a királynő délutáni teáin.

Vacsora: vad, hal, csoki

Darren szerint a hús, hal és zöldségek állandó részei voltak a királynő vacsoráinak. „Szerette a birtokról származó alapanyagokat, és ha Balmoralból, a Dee folyóból származó lazacunk volt, azt különösen kedvelte” – tette hozzá. "Egy repertoár ételekből dolgoztunk, főleg brit és francia ételeket készítettünk. Sok hagyományos francia ételt főztünk, például laposhalat spenótágyon, Mornay-mártással."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A főételként szerette a vadételeket, például a skót steaket, szarvasgombás whiskymártással készült bélszínt, különösen, ha szarvasból készült

– mondta Darren. "Az előételként különösen kedvelte a Gleneagles pástétomot, ami füstölt lazacból, pisztrángból és makrélából készült."

A volt uralkodó csokoládéimádó is volt, árulta el Darren, gyakran választott bármilyen csokoládés desszertet a menüről. Más kedvencei között voltak a Balmoral-i eprek és a Windsor-kastélyban termesztett fehér őszibarackok – számolt be az Independent.

Ezeket itta II. Erzsébet

Ahogy korábban említettük, a királynő szeretett egy-egy italt fogyasztani az ételek mellé. 2017-ben Darren McGrady reagált azokra a hírekre, miszerint a királynő naponta négy koktélt fogyasztott. Elmondta a CNN-nek: „Bepácolva lenne, ha ennyit inna. Mindössze annyit mondtam, hogy szereti a gin és Dubonnet koktélt. Ez a kedvenc itala.”

Darren hozzátette, hogy amikor a királynő vacsora közben ivott, általában egy pohár kedvenc német édes borát fogyasztotta. "Csak este. Biztosan nem iszik négy pohárral naponta."

Címkék:
egészség, hal, étrend, egészséges életmód, tea, nagy-britannia, királynő,