Vallottak a szakértők: ilyenkorra érdemes időzítenünk az éves influenza oltást

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 17:45

Az influenza elleni védőoltás optimális időzítése kulcsfontosságú a hatékony védekezés érdekében. Dr. Céline Gounder, a CBS News orvosi munkatársa és a KFF Health News közegészségügyi főszerkesztője a CBS Mornings műsorában fejtette ki véleményét a témában.

Az influenzaszezon általában decemberben kezdődik és februárban tetőzik. Dr. Gounder szerint az ideális időpont az oltás beadatására a szezon kezdete előtt van. November közepe előtt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, a COVID oltást. De amikor csak lehet, akkor érdemes megtenni, még akkor is, ha ez egy kicsit korábban történik" - nyilatkozta a szakértő.

Az ünnepek előtti időzítés azért előnyös, mert az oltás után körülbelül két hét szükséges a védettség kialakulásához. Dr. Gounder kiemelte, hogy bizonyos csoportok különösen veszélyeztetettek az influenza szövődményei szempontjából. Ide tartoznak az 5 év alatti gyermekek, a 65 év feletti felnőttek, a várandós nők, valamint az olyan alapbetegségben szenvedők, mint a cukorbetegek, szívbetegek és asztmások.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a COVID-járvány után megnőtt az oltásokkal szembeni szkepticizmus, ami a gyermekek körében az influenza okozta halálesetek számának növekedéséhez vezetett.

Az oltás típusát illetően Dr. Gounder a hagyományos injekciót részesíti előnyben a FluMist orrspray-vel szemben. "Az oltások történelmileg 20-60%-os hatékonysággal rendelkeznek, attól függően, hogy mennyire jó az egyezés - ez még mindig elég jó" - magyarázta. A FluMist hatékonysága alacsonyabb, de alternatívát jelenthet azoknak, akik irtóznak a tűktől.

Címkék:
egészség, influenza, járvány, vírus, ősz, oltás, betegség, koronavírus, covid,