Riasztó számok: katasztrofális hatással volt a covid a gyerekek lelki egészségére

Telex2024. szeptember 25. 09:50

A gyerekek mentális egészsége egyre nagyobb kihívást jelent Magyarországon - írja a Telex.

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a pszichés problémákkal küzdő gyerekek száma hazánkban. A szakemberek túlterheltek, a várólisták pedig egyre hosszabbak. Ez a helyzet komoly aggodalomra ad okot, hiszen a fiatalok lelki egészsége kulcsfontosságú a társadalom jövője szempontjából.

Kisfiamnak egy ismerősünk halála után súlyos pánikrohamai lettek, ezért orvosi beutalót kaptunk egy budapesti kórház mentálhigiéniai központjába, ahol azt mondták, 2-3 hónapos a várólista

- meséli Gábor, akinek gyereke traumatikus élményen esett át. A szülők végül magánúton kerestek segítséget, mert nem akarták, hogy a gyerek kimaradjon az iskolából.

A hosszú várakozási idő sajnos nem egyedi eset. Peer Krisztina klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint "egy-egy vizsgálatra akár fél évtől másfél évig is kell várakozni". A szakember tapasztalatai alapján nemcsak az állami, de a magánellátás is túlterhelt.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy az UNICEF 2021-es jelentése szerint globálisan minden hetedik serdülő mentális betegségben szenved. Magyarországon is egyre gyakoribbak az önpusztító magatartásformák, az agresszív viselkedés és a családon belüli bántalmazás esetei.

A gyerekek mentális problémáinak kezelése összetett feladat, amelyben több szakember együttműködésére van szükség. A klinikai szakpszichológusok mellett gyerekpszichiáterek, pszichoterapeuták és más szakemberek is részt vesznek az ellátásban. A gyerekpszichiáterek feladata a diagnózis felállítása és szükség esetén a gyógyszeres kezelés elrendelése.

A hazai gyerekpszichiátriai ellátás egyik kiemelt intézménye a budapesti Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. Dr. Baji Ildikó, a kórház igazgatója elmondta, hogy évente 1500 fekvőbeteget és 8-9000 ambuláns beteget látnak el. Az intézmény öt különálló részlegen működik, lehetővé téve a gyerekek életkor és probléma szerinti elkülönítését.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika gyermek- és ifjúságpszichológiai osztályán is növekvő betegforgalmat tapasztalnak. Havonta 410-575 esetet látnak el, és az osztály 80-100 százalékos kihasználtsággal működik. A sürgős eseteket azonnal vagy egy héten belül fogadják, míg a nem sürgős esetekre 1-3 hónapot kell várni.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztálya 30 ágyon fogad betegeket. Az ide érkező gyerekek többsége akut problémával kerül az osztályra. A kórház tapasztalatai szerint folyamatosan emelkedik azoknak a betegeknek az aránya, akiknél traumatizáló életesemény azonosítható.

A növekvő esetszámok hátterében több tényező állhat. A koronavírus-járvány jelentős hatással volt a fiatalok mentális egészségére. A Vadaskert Kórház adatai szerint 2021-ben 40 százalékkal emelkedett a sürgős esetek száma a 2019-es évhez képest. Ötször annyi gyereket láttak el szorongásos és depressziós zavarral, mint két évvel korábban.

A járvány utáni időszakban is érezhetőek a hatások. Baji Ildikó szerint sok fiatal nehezen teremt kapcsolatokat, és problémát jelent az iskolába való visszatérés is. Az ukrajnai háború kitörése további stresszforrást jelentett a fiatalok számára.

A helyzet javítása érdekében fontos lenne a szakemberhiány enyhítése és a kapacitások bővítése. Emellett kulcsfontosságú az óvodákban és iskolákban dolgozó pedagógusok szerepe a problémák korai felismerésében. A gyerekek mentális egészségének javítása össztársadalmi feladat, amely hosszú távon meghatározza az ország jövőjét.

Címkék:
gyerekek, kórház, gyermek, fiatalok, gyermekek, kórházak, mentális, kórházi ellátás,