Rettenet, ami kiderült az új fogyókúrás csodagyógyszerről: magyarok is veszélyben, erre kell figyelni

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 11:45

A semaglutid nevű gyógyszer, amelyet Ozempic és Wegovy néven is forgalmaznak, jelentős figyelmet kapott az utóbbi időben fogyasztó hatása miatt. Bár eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki, egyre többen használják fogyókúrás céllal is - írta meg a Telegraph.

Szakértők szerint a gyógyszer nemcsak a tesztsúlycsökkentésben lehet hatékony, hanem állítólag lassíthatja az öregedési folyamatot is, ami jótékony hatással lehet a szív-, agy- és vesebetegségekre. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek az állítások egyelőre nem kellően alátámasztottak.

Allison Pearson újságíró nemrég megjelent cikkében saját tapasztalatairól számolt be a gyógyszerrel kapcsolatban. Mint írja, két hét alatt öt kilót fogyott, és további súlyvesztésre számít a következő hónapokban.

A gyógyszer használatával kapcsolatban azonban felmerülnek kérdések. Az egyik fő probléma, hogy a súlycsökkenés nagy része visszatérhet a kezelés abbahagyása után, ami arra ösztönözheti a használókat, hogy hosszú távon szedjék a készítményt.

"Amikor egy új, izgalmas csodaszerről olvasok" - jegyezte meg egyszer egy bölcs orvos - "mindig kíváncsi vagyok, hogy milyen mellékhatásai lesznek". Ez a megállapítás rávilágít arra, hogy minden új gyógyszer esetében fontos a körültekintő megközelítés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Bár a semaglutid ígéretesnek tűnik, a szakértők óvatosságra intenek. Az eddigi bizonyítékok nem elég meggyőzőek azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszer valóban véd-e a kognitív hanyatlás ellen, vagy javítja-e a szív- és veseműködést. Fontos, hogy a fogyasztók kritikusan értékeljék az ilyen állításokat, és ne tekintsenek minden új készítményt automatikusan "csodaszernek".

Címkék:
egészség, gyógyszer, fogyás, veszély, diéta, étrend,