Hasznos tippeket árultak el a Parkinson-kórról: hétköznapi dologokkal is lehet enyhíteni a hatásait

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 12:45

A Parkinson-kór az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan - írta meg a HuffPost.

A Parkinson-kór egy degeneratív és progresszív állapot, amelyben az agy egyes részei károsodnak és elhalnak. A betegség elsősorban a dopamint termelő idegsejteket érinti, ami hatással van a sima mozgásokra való képességre.

A betegség leggyakoribb tünete a remegés, különösen a kézben. Egyéb jelei közé tartozik a végtagmerevség, egyensúlyzavar, teszttartás-változások, lelassult mozgások, nyáladzás, szaglásvesztés és csökkent pislogás. A tünetek gyakran a teszt egyik oldalán kezdődnek, majd átterjednek a másik oldalra is.

A Parkinson-kór pontos oka nem ismert, de génváltozások, környezeti mérgek és agysérülések növelhetik a kockázatot. A betegség kialakulásának nagyobb veszélye fenyegeti a férfiakat, az idősebb felnőtteket és azokat, akiknek családjában előfordult már a betegség.

Bár nincs ismert megelőzési módja, a rendszeres testmozgás, valamint a gyakori koffeinfogyasztás is csökkentheti a kockázatot. Bizonyos életmódbeli változtatások, mint a speciális étrend, szintén előnyösek lehetnek a Parkinson-kórban szenvedők számára, továbbá a rendszeres találkozók egy gyógytornásszal vagy foglalkozásterapeutával szintén hasznosak lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ha valaki Parkinson-kór gyanúját észleli magán, fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon.

Címkék:
egészség, kutatás, betegség, orvostudomány, tünetek, parkinson-kór,