Bődületes népbetegség pusztít a magyar között: ez a legnagyobb hiba, amit elkövetünk

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 18:35

Az IKEA Magyarország legfrissebb felmérésének eredményei szerint a magyarok mindössze harmada értékeli jónak vagy kiválónak az alvását, miközben 67 százalékunk tisztában van azzal, hogy a jó alvás közvetlenül befolyásolja a mindennapi élet minőségét. 

Az IKEA szerint az otthon a legfontosabb hely a világon, ezért minden igényünket ki kell elégítenie. A svád bútoráruház-lánc legújabb kutatásában a hálószobákat vette górcső alá, hogy minél többet tudjon meg a magyarok alvási szokásairól.

A felmérésben résztvevők fele mondta azt, hogy lefekvés előtt nem ölelkezik a partnerével. Ehhez képest a válaszadók csupán 30 százaléka érzi szükségét annak, hogy párja ölelésében aludjon el, míg közel egyötödük (17%) inkább a párnához bújik.

Leggyakrabban az álmaink miatt ébredünk fel éjszaka

A legtöbb magyar számára a nyugodt alvás kulcsa a csendes és zavartalan környezet.  A megkérdezettek 63 százaléka mondta, hogy elalváskor a teljes csendet részesíti előnyben. Közel harmaduk pedig a tévé hangjára szokott elaludni (28%). A lényeg azonban nem csak az elalvás, hanem az, hogy egész éjszaka jól és pihentetően aludjunk. Ez pedig nem is olyan könnyű! Az IKEA kutatásából az is kiderül,  hogy számos olyan ingernek vagyunk kitéve, amelyek váratlanul felébresztenek minket az éjszaka folyamán. A magyarok 23 százalékát az olykor túl élénk álmaik szokták felébreszteni, míg  körülbeül egyötödüket gyerekük vagy gyerekeik (20%), problémáik (19%) vagy partnerük (18%) kelti fel éjszaka.

Sötétségre van szükségünk, és nagyobb figyelmet kell fordítanunk a levegő minőségére

A magyarok nagy többsége (86%) teljes sötétségben szeret aludni, míg egyharmadunknak az ablakok teljes elsötétítésére és minden fényforrás megszüntetésére van szüksége a jobb alváshoz. A válaszadók 39 százaléka növényekkel javítja hálószobája környezetét, de csak 13 százalék használ légtisztítót, ami még inkább hozzájárulhatna az egészséges alváshoz.A jobb alvás másik fontos eleme a megfelelő szobahőmérséklet, amely alvás közben 16 és 18 Celsius-fok között ajánlott. A kutatás azonban kimutatta, hogy a hálószobák átlaghőmérséklete télen 21,5 Celsius-fok körül van, míg nyáron akár a 25 fokot is elérheti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyarok

  • 36 százaléka nem ágyaz be reggelente
  • 14 százaléka meztelenül alszik
  • 11 százaléka rendszeresen leírja álmait
  • 18 százaléka soha nem nyitja ki az ablakot éjszaka
  • 16 százaléka vitatkozik a párjával az ideális hálószoba hőmérsékletéről
  • 60 százaléka nem zárja be a hálószoba ajtaját lefekvés előtt
  • 47 százaléka kéthetente cseréli le ágyneműjét, 20 százaléka pedig hetente vagy gyakrabban

A hálószobában az ideális körülmények megteremtésekor az első dolog, amire összpontosítani kell, az ágy kényelme.

Címkék:
egészség, IKEA, alvás, alváshiány, alvásigény, inszomnia,