Rákot okozhat ez az élelmiszercsomagolás: erről jobb, ha tudsz, ha te is ezt veszed

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 15:39

Az élelmiszer-csomagolásban használt vegyi anyagok potenciális egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet egy új tanulmány - jelentette a CNN. A kutatás szerint közel 200, a mellrákkal összefüggésbe hozható vegyi anyagot alkalmaznak az élelmiszercsomagolás és a műanyag edények gyártása során, melyek közül több tucat rákkeltő anyag bejuthat az emberi szervezetbe.

Jane Muncke, a tanulmány társszerzője és az Élelmiszercsomagolási Fórum ügyvezető igazgatója kijelentette: "Erős bizonyíték van arra, hogy 76 ismert vagy potenciális mellrákkeltő anyag, amelyek a közelmúltban világszerte vásárolt élelmiszerekkel érintkező anyagokból származnak, az emberekben is megtalálható."

A kutatás rámutat, hogy az élelmiszercsomagolásban nemrégiben kimutatott vegyi anyagok közül 40-et már világszerte veszélyesnek minősítettek a szabályozó hatóságok. Jenny Kay, a Silent Spring Institute kutatója hangsúlyozta, hogy számos, az emberi egészségre veszélyesnek minősített vegyi anyag használata továbbra is engedélyezett az élelmiszerekkel érintkező anyagokban.

Az 50 év alatti nőknél a korai emlőrák aránya növekszik, és a szakértők szerint ez a tendencia nem magyarázható pusztán genetikai tényezőkkel. Dr. Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákellenes Társaság korábbi helyettes vezető orvosigazgatója rámutatott, hogy számos tényező játszhat szerepet ebben a folyamatban.

A fogyasztói márkák szövetsége hangsúlyozta, hogy tagjai betartják az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) biztonsági előírásait. Sarah Gallo, a szövetség vezetője alelnöke kiemelte: "Az FDA tudományos és kockázatalapú rendszerén keresztül vizsgálja és hagyja jóvá az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokat, mielőtt azok piacra kerülnek."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A tanulmány olyan vegyi anyagokat azonosított, mint a benzol, a 4,4'-metilén-bisz-(2-klór-anilin), a 2,4-toluol-diamin, valamint a 3,3′-dimetil-benzidin és az o-toluidin. Ezek közül több ismert vagy feltételezett rákkeltő anyag.

Címkék:
egészség, kutatás, betegség, rák, daganatos betegségek, beteg, tanulmány, daganat,