Méghogy a hosszú élet titka? Ez az "egészséges szokás" rengeteg magyar életét rövidítheti meg

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 13:42

A hosszú élet szakértői szerint a túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás káros hatással lehet az egészségre és csökkentheti a várható élettartamot. Bár a fehérje fontos tápanyag, különösen az idősebb korosztály számára, a túlzott bevitel problémákat okozhat - írja a Huffpost.

Dr. Suzanne J. Ferree családorvos és anti-aging szakértő hangsúlyozza, hogy az 50 év felettieknek több fehérjére van szükségük az izomvesztés ellensúlyozására. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal napi 50 gramm fehérjebevitelt javasol egy 2000 kalóriás étrend részeként. A gond az, hogy sokan ennél jóval többet fogyasztanak, főleg állati eredetű forrásokból.

Dr. Monisha Bhanote hosszú élet szakértő szerint "az állati eredetű fehérjék túlzott fogyasztása valójában felgyorsíthatja az öregedést és alááshatja a sejtek egészségét". Ennek oka két káros vegyület, a fejlett glikációs végtermékek (AGE-k) és a trimetilamin-N-oxid (TMAO) fokozott termelődése. Az AGE-k oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak, míg a TMAO növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérjék alacsony AGE-tartalmúak és nem járulnak hozzá a TMAO termeléséhez.

A szakértők azt javasolják, hogy a hosszú élet érdekében érdemes több növényi eredetű fehérjét és halat fogyasztani.

A bab, lencse, csicseriborsó, szója, diófélék és magvak gazdag antioxidáns-, rost- és tápanyagforrások, amelyek támogatják az egészséget. A rendszeres félogyasztás pedig összefüggésbe hozható a korai halálozás kockázatának csökkenésével.

Címkék:
élet, egészség, étkezés, betegség, életkor, beteg, táplálkozás, egészséges életmód, fehérje, tápanyag, egészséges,