Küszöbön egy újabb járvány? Rettegett vérszopók terjesztik az akár halálos kimenetelű kórokozót

Pénzcentrum2024. szeptember 23. 12:15

A nyugat-nílusi vírus terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot az Egyesült Államokban és Európában. A szúnyogok által terjesztett kórokozót először az 1930-as években fedezték fel Ugandában, ám évtizedes jelenléte ellenére még mindig nincs ellene sem vakcina, sem hatékony gyógymód - írja a BBC.  

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy nemrég Anthony Fauci, a neves HIV-kutató és a Covid-19 járvány elleni küzdelem egyik vezéralakja megfertőződött. A 83 éves szakember feltehetően a saját kertjében kapott szúnyogcsípés következtében betegedett meg.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 2 000 ember fertőződik meg a vírussal, ami 1 200 súlyos idegrendszeri megbetegedéshez és több mint 120 halálesethez vezet. Kristy Murray, az Emory Egyetem professzora hangsúlyozza:

Bárki veszélyeztetett lehet. Egy egyszerű szúnyogcsípés is elég a fertőzéshez. És bár főként az idősebbeknél látunk súlyos betegséget, a fiatalok is megbetegszenek.

A vírus 1999-ben jelent meg először az USA-ban, New Yorkban. Azóta több mint 59 000 megbetegedést és 2 900 halálesetet regisztráltak,

bár a tényleges fertőzések száma a becslések szerint meghaladhatja a hárommilliót.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az éghajlatváltozás miatt a helyzet várhatóan tovább romlik. A melegebb hőmérséklet felgyorsíthatja a szúnyogok fejlődését és a vírus terjedését. Spanyolországban például 2020-ban példátlan méretű járvány tört ki.

A fertőzöttek többségénél nem vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek, de a súlyos esetek élethosszig tartó rokkantságot okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a legyengült immunrendszerűek, a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők.

Murray professzor szerint: "A súlyos betegségben szenvedők körülbelül 10%-a meghal az akut fertőzésben, és körülbelül 70-80%-uknál hosszú távú neurológiai következményekkel kell számolni."

 

Címkék:
egészség, járvány, vírus, egyesült államok, betegség, nyugat, vírustörzs, szúnyogok, vírusvariáns, vírus hírek, vírusfertőzés, nyugat-nílusi láz,