Ezt szívják a magyarok: rekordot döntöttünk a hevítéses dohánytermékek piacán

Pénzcentrum2024. szeptember 22. 15:35

A dohánytermékek fogyasztási szokásai jelentős átalakuláson mennek keresztül Magyarországon. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által közölt adatok alapján a hagyományos cigaretták és a hevítéses dohánytermékek közötti különbség egyre csökken, miközben a cigarettafogyasztás továbbra is mérséklődik, bár kisebb ütemben, mint az előző években- írja a 24.hu.

A hevítéses dohánytermékek népszerűsége folyamatosan növekszik. Az eladási adatok azt mutatják, hogy 2024 nyarán már közel 300 millió szálat értékesítettek havonta ezekből a termékekből, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Ez a szám különösen figyelemre méltó, ha összehasonlítjuk a 2020 januári 38,3 millió szálas eladással.

Az éves adatok is jól szemléltetik a növekvő tendenciát:

  • 2020-ban 802 millió szál
  • 2021-ben 1594 millió szál
  • 2022-ben 2591 millió szál
  • 2023-ban 3007 millió szál hevítéses dohánytermék fogyott

Az idei év első nyolc hónapjában már 2245 millió szálat értékesítettek, ami arra enged következtetni, hogy 2024-ben újabb rekord születhet, akár 3300-3400 millió szálat is elérve.

Ezzel szemben a hagyományos cigaretták fogyasztása továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Bár a nyári hónapokban általában megnő a kereslet, összességében évről évre kevesebb fogy belőlük. Az előző évhez képest havi szinten 10-20 millió szállal csökkent az értékesítés, ami éves szinten jelentős visszaesést jelent. A 2020-as adatokhoz viszonyítva havonta átlagosan 150-200 millió szállal, azaz 7,5 millió dobozzal kevesebb cigaretta fogy.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A finomra vágott fogyasztási dohány iránti kereslet is jelentősen csökkent. Az előző évhez képest havonta 20-30 tonnával, a 2020-as adatokhoz viszonyítva pedig 80-100 tonnával kevesebbet vásárolnak a fogyasztók. Ez 20-25 százalékos visszaesést jelent a korábbi 300-400 tonnás havi értékesítéshez képest. Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák az illegális úton beszerzett dohánytermékeket. A dohányipari feketekereskedelem 2024-ben jelentősen megnövekedett, ami árnyalja a hivatalos statisztikákat.

A jövő évre vonatkozóan változások várhatók, mivel a jellegzetes ízű hevítéses dohánytermékeket is kivonják a forgalomból. A korábbi tapasztalatok alapján azonban ez várhatóan nem fog tömeges leszokáshoz vezetni, inkább arra lehet számítani, hogy a fogyasztók új alternatívákat keresnek majd.

Címkék:
egészség, e-cigaretta, cigi, dohányáru, cigi árak, nikotin,