Súlyos betegségek sújtják a magyarokat: szörnyű dolog áll a háttérben, nem lehet kivédeni

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 13:14

Egy új tanulmány arra világított rá, hogy az élelmiszerekkel érintkező vegyi anyagok jelentős egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A kutatási eredmények szerint több mint 3600 olyan vegyi anyag juthat be az emberi szervezetbe, amelyekkel az élelmiszerek előállításuk, feldolgozásuk, csomagolásuk és tárolásuk során szennyeződnek - írta a CNN.

A tanulmány rávilágít továbbá arra is, hogy az ellenőrzések során csak korlátozott számú vegyi anyagot vesznek górcső alá: az Egyesült Államokban például mindössze 172 élelmiszerekkel érintkező anyagot vizsgálnak rendszeresen. Martin Wagner, a trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem biológiaprofesszora a következőket fogalmazta meg a témával kapcsolatban:

Ezek a számok megdöbbentőek, és azt mutatják, hogy a különféle, élelmiszerekkel érintkező anyagok jelentős vegyi anyag-felhalmozódást okozhatnak az emberi szervezetben

A Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány arra mutat rá, hogy az élelmiszerfeldolgozáshoz használt vegyi anyagok közül 79-ről ismert, hogy rákot, genetikai mutációkat, endokrin- és reprodukciós problémákat okozhatnak.

Nem csak azoknak a vegyi anyagoknak a szintjét mérjük, amelyekről közismert, hogy az élelmiszer-előállítás során felhasználják őket, hanem az összes „szemetet” is, beleértve a különféle melléktermékeket és szennyeződéseket, amelyeket egyébként „nem szándékosan hozzáadott anyagoknak” nevezünk

- hangsúlyozta Jane Muncke, a tanulmány vezető szerzője.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bizonyítottan mérgező anyagokat azonosítottak

A kutatók olyan vegyi anyagokat azonosítottak, mint a biszfenol A (BPA), a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS), valamint a ftalátok, amelyeket már bizonyítottan összefüggésbe hoztak különböző egészségügyi problémákkal. Az Amerikai Kémiai Tanács fontosnak tartja, hogy a potenciális egészségügyi kockázatok értékelése során minél szélesebb kontextust vegyünk figyelembe.

Muncke a tanulmánnyal kapcsolatosan arra is rámutat, hogy bár az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok megfelelhetnek a jelenlegi előírásoknak, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztonságosak lennének.

Címkék:
mérgezés, egészség, élelmiszer, tanulmány, mérgező, kutatók, vegyipar, élelmiszerek,