Kegyetlen veszély leselkedik a magyarokra: óriási hibát követ el, aki nem rohan ezzel a sürgősségire

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 17:15

Az esések komoly egészségügyi kockázatokat jelentenek, különösen az idősebb korosztály életében. A Centers for Disease Control adatai szerint 2021-ben a 65 év felettiek körében közel 3 millióan látogatták meg a sürgősségi osztályokat elesések következményeképp - jelentette a Huffpost.

Dr. Joe Whittington sürgősségi orvos hangsúlyozza, hogy minden korosztálynak komolyan kell vennie az eséseket:

Akár egy fiatalkorúról van szó, akinek csak rálegyint egy esésre, akár egy idősebb emberről, aki azt gondolja, hogy ez is az öregedés része, fontos megérteni, hogy egy-egy esés olyan súlyos szövődményekhez is vezethet, mint a fertőzések kialakulása vagy a hosszú távú rokkantság.

A szakértők szerint egy esés után az legyen az első teendőnk, hogy teljeskörű átvizsgálást tartunk testünkön.

Ha éles fájdalmat észlelsz, vagy ha nehezen mozogsz, ha van nálad mobiltelefon, maradj ott, és hívj sürgősségi segítséget!

- emelte ki Dr. Jordan Wagner sürgősségi orvos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos, hogy az esés után lassan, óvatos mozogjunk, ugyanis a hirtelen mozdulatok súlyosbíthatják a rejtett sérüléseket. A kisebb sérülések otthon is kezelhetők jegeléssel és pihentetéssel, azonban, ha fejsérülés történt, mindenképpen forduljunk orvoshoz, akkor is, ha a sérülés után közvetlenül jól érezzük magunkat.

Ügyeljünk az esések megelőzésére!

Dr. Jessica Singh, korábbi sürgősségi orvos azt javasolja, hogy gondoljuk át az esés okait, figyelembe véve a személyes és környezeti tényezőket egyaránt. Ha meg szeretnénk előzni az újabb eséseket, mindenképpen érdemes odafigyelnünk arra is, hogy biztonságosabbá tegyük otthonunkat: szüntessük meg a rendetlenséget, ügyeljünk a megfelelő világításra, alakítsunk ki csúszásgátló felületeket!

Végül, de nem utolsósorban, fontos az aktivitás megőrzése is, különösen az időskorúak életében. Whittington szerint az olyan gyakorlatok, mint a jóga vagy a tai chi, szintén nagymértékben csökkenthetik az esések kockázatát.

Címkék:
egészség, orvos, orvosi ellátás, idősek, sürgősségi, időskor,