Indul a járványszezon: nem csak a covid félelmetes, ezek a vírusok legalább annyira veszélyesek!

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 15:17

Az Egyesült Államokban aggasztó tendenciák mutatkoznak a légúti megbetegedések terén: a Covid-19 esetszámok egyre csak emelkednek, közeleg az influenzaszezon, ráadásul még az RSV fertőzések száma is növekedésnek indult - számolt be a CNN.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) előrejelzése szerint az idei szezon hasonló erősségű lehet, mint a tavalyi, amikor is a csúcsponton 100 000 lakosra vetítve hetente több mint 20 kórházi eset jutott - mindez jelentősen meghaladja a járvány előtti években mért számokat.

Hogyan védekezzünk a megbetegedés ellen?

A szakértők szerint van esély a betegségteher csökkentésére, amelyben kulcsszerepet játszhat a védőoltások felvétele. Dr. Mandy Cohen, a CDC igazgatója hangsúlyozta:

Ha meg akarjuk óvni magunkat és szeretteinket a légúti megbetegedésekkel szemben, elsősorban azt ajánljuk, hogy olttassuk be magunkat.

Milyen védőoltásokat érdemes beadatni ilyenkor?

  1. A CDC azt javasolja, hogy minden 6 hónapos és annál idősebb személy kapjon Covid-19 elleni vakcinát. A frissített oltóanyagok már bárki számára elérhetőek és hatékonyabban is célozzák az újabb vírusvariánsokat.
  2. Az influenza elleni oltás beadatása szintén ajánlott minden 6 hónapos és idősebb korosztálynak, ennek ideális időpontja szeptember-október.
  3. Az RSV elleni védőoltást a CDC minden 75 év feletti felnőttnek javasolja, valamint azoknak a 60 év felettieknek, akik krónikus betegségekben szenvednek vagy idősotthonban élnek. A várandós nők is kaphatnak RSV-vakcinát újszülöttjük védelmének érdekében.
Címkék:
egészség, járvány, vírus, covid-19, covid, fertőző betegségek, vírusfertőzés, rsv,