Brutális veszély fenyegeti az embereket: bemondták, ebbe milliók fognak belehalni

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 11:15

Egy új tanulmány szerint 2050-re jelentősen növekedhet az antimikrobiális rezisztencia (AMR) okozta halálesetek száma. A The Lancet folyóiratban megjelent kutatás előrejelzései alapján 2025 és 2050 között világszerte több mint 39 millió halálesetet köthetünk majd közvetlenül az AMR-hez - jelentette a CNN.

Az AMR a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok (pl. baktériumok, vírusok) az olyan antimikrobiális hatóanyagok, gyógyszerek jelenléte ellenére is képesek életben maradni és tovább szaporodni, amelyek normális esetben meggátolnák azt, vagy elpusztítanák őket.

Mi vagyunk a felelősek a problémáért

Az Egészségügyi Világszervezet az AMR-t az egyik legjelentősebb globális közegészségügyi és fejlesztési fenyegetésnek nevezte - a probléma hátterében pedig az antimikrobiális gyógyszerek helytelen és túlzott mértékű használata áll mind az emberek, mind az állatok, illetve a növények esetében is. Dr. Chris Murray, a tanulmány vezető szerzője a következőképpen vélekedett a fenyegetésről:

Arra számítunk, hogy a helyzet egyre rosszabb lesz. Megfelelő figyelmet kell fordítanunk az új antibiotikumokra, hogy a helyén kezelhessük ezt a valóban igen nagy problémát."

A kutatók a legkülönbözőbb természeti adottságokkal rendelkező vidékeken, 204 országban vizsgálták az AMR hatásait, míg végül sikerült megállapítaniuk, hogy 1990 és 2021 között az AMR okozta halálesetek száma több mint 50%-kal csökkent az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében, viszont több mint 80%-kal nőtt a 70 éves és annál idősebb felnőttek esetében.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Melyik a legproblémásabb kórokozó?

A legnagyobb terhet okozó kórokozó-gyógyszer kombinációnak a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) bizonyult. Az ilyen esetekhez köthető elhalálozások száma az 1990-es években 57.200 fővel indult, 2021-re azonban csaknem megduplázódott, azaz 130.000 főre nőtt.

A kutatók becslései szerint 2050-ben az AMR-nek tulajdonítható halálesetek száma világszerte elérheti az 1,9 milliót, az ezzel összefüggő esetek száma pedig akár a 8,2 milliót is. A leginkább érintett régiók elsősorban Dél-Ázsia, Latin-Amerika és a Karib-térség, valamint a Szaharától délre fekvő Afrika.

Címkék:
egészség, tanulmány, antibiotikum, baktérium, halálesetek, kutatók, halálos betegségek,