A magyarok többsége eszi, mégis bizalmatlan ezzel a kényelmi étellel: de mi az igazság?

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 21:32

Egy friss országos reprezentatív kutatás szerint a hazai felnőtt lakosság döntő többsége (82 százaléka) fogyaszt valamilyen gyakorisággal gyorsfagyasztott, panírozott, baromfihúsból készült terméket. A kutatásból az is kiderül, hogy nagyon sok a tévhit ezekkel kapcsolatban. A terméktípus fogyasztóinak 43%-a úgy gondolja, hogy kompromisszumot jelentenek ezek a termékek. 

Kezdődik az iskola, és újra itt vannak a dolgos hétköznapok, kevesebb idő jut a főzésre is. Újra nagy kihívás elé állítja a családokat a mindennapi változatos étkezés biztosítása. Előszeretettel kerülnek a kosarunkba a gyorsfagyasztott, panírozott húsok is, amelyek jól jönnek a rohanó hétköznapokban, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk meleg ebédet vagy vacsorát készíteni akár az egész családnak. Egy friss kutatás szerint azonban sok előítélet is társul ezekhez a termékekhez. De mi az igazság?

A friss kutatás szerint az emberek kétharmada ugyan megbízik a termékek csomagolásán feltüntetett információkban, de mindössze 12% azok aránya, akik teljes mértékben hitelt adnak ennek, (55%-nak néha vannak kétségei). Kevesen tudják, de a jogszabályok részletesen szabályozzák, hogy a címkén milyen információkat kötelező a gyártónak feltüntetni a termékre vonatkozóan. Többek között ezek azok az elvárások, amelyek biztosítják azt, hogy a címkén szereplő adatok teljeskörűek és megfelelőek.

A bolti gyorsfagyasztott panírozott húsok összetételéről és minőségéről sokféle legenda kering, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a termékek megnevezése és a csomagoláson levő információk mindent elárulnak a termékről. Ilyen többek között a hústartalom, a húsrész, amiből a termék készült (például csirkemellfilé) vagy hogy az adott termék tartalmaz-e mondjuk tartósítószert, színezéket vagy hozzáadott ízfokozót.  Példaként: ha egy termék 55-60 százalék hústartalmú, csirkemellfiléből vagy combfiléből készült, ráadásul szerepel a csomagoláson, hogy színhúsból készült, akkor nagy valószínűséggel magas minőségű termékkel van dolgunk

– mondta Dén Melinda kiemelt termék- és csomagolásfejlesztési vezető a VALDOR képviseletében. Hozzátette:

azt javaslom, mindig olvassuk el mi szerepel a címkén és ezek alapján válasszunk gyorsfagyasztott panírozott húsokat. Bár a jelenlegi gazdasági helyzet a pénztárca barát termékeknek kedvez, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a feltűnően olcsóbb vagy alacsonyabb minőségű termékek nem mindig adják vissza azt az ízvilágot és élményt, amelyet elvárunk. Ezt a rizikót nagy eséllyel elkerülhetjük, amennyiben egy jól bevált, megbízható márka, gyártó termékét választjuk

A kutatás alapján megoszlanak az elvárások, hogy ki mit tekint magas hústartalomnak egy gyorsfagyasztott panírozott csirkemell esetében. Az elvárt átlagos hústartalom 68%, de vannak olyanok is (a terméktípust fogyasztók 22%-a, nem fogyasztók 44%-a), akik 80% alatti hústartalommal nem érnék be.

Mennyi a megfelelő hústartalma egy „jó” rántott húsnak?

Fontos leszögezni, hogy a rántott hús nemcsak a húsból áll, ezért az 55-60 százalékos hústartalom a bolti rántott húsnál már magasnak számít. Gondoljunk csak bele: a hús mellett ott vannak még például a fűszerek, a panírréteg vagy a sütés során felvett olaj is, csakúgy, mint az otthoni rántott húsnál is” – tette hozzá Dén Melinda.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdekesség, hogy a kutatásban a hústartalom nem szerepelt a legfontosabb választási szempontok között a panírozott, gyorsfagyasztott termékek esetében, pedig elmondható, hogy a hústartalom alapvetően határozza meg ezen termékek minőségét.  Megelőzte az ár (55%) és hogy milyen állat húsából készül (49%), valamint a húsrész (például comb vagy mell) is (47%). A nők és fiatalabbak ezen a téren tudatosabbnak bizonyultak, esetükben fontosabbnak bizonyult a hústartalom az átlagnál.

A megkérdezettek közel harmada szerint a gyorsfagyasztott, panírozott termékek pépből, zsírral, egyéb anyaggal összekeverve készülnek (27%), és majdnem fele szerint sok adalékanyagot tartalmaznak. Mindössze 6% véli úgy, hogy színhúsból és nem húspépből készülnek.

 

Címkék:
egészség, termékbemutató, kutatás, termék, gyorsfagyasztott, friss, termékek, rántott,