Kiderült az igazság a hepatitis B oltásokról: ez rengeteg szülőt, gyermeket érint

Pénzcentrum2024. szeptember 16. 19:31

A hepatitis, vagyis a fertőző májgyulladás korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, amely az egész világon elterjedt. Különösen a hepatitis B-vírus általi fertőzés okozhat súlyos elváltozásokat. A fertőző megbetegedések és járványok megelőzése érdekében a 7. osztályos tanulók kötelező hepatitis B elleni védőoltást kapnak - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében.

A gyerekek immunrendszerének érése a magzati kortól kora serdülőkorig tart. A veleszületett immunitás mellett rendkívül fontos a megfelelő szerzett ellenállóképesség kialakulása is, melyben a védőoltásoknak fontos szerepük van. A Hepatitis B (májgyulladás) a világon rendkívül elterjedt fertőző betegség, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója. A vírus nagyon fertőző, akár egyetlen csepp testnedvvel vagy vérrel is átvihető. A fertőzés akár krónikussá is válhat, hosszútávú egészségromlást okozva.

A fertőző megbetegedések és járványok megelőzése érdekében a 7. osztályba járó gyerekek életkorhoz kötött kötelező hepatitis B elleni védőoltást kapnak 3 részletben. Az első oltás beadására szeptemberben kerül sor. A társadalom többsége tisztában van és elfogadja a gyerekkori védőoltások szükségességét, az általuk nyújtott védelmet értéknek tekinti, azonban az interneten terjedő álhírek még azokat is elbizonytalaníthatják, akik egyébként fontosnak vélik a védőoltásokat.

Hasonlóan más gyógyszerekhez, a HBVAXPRO vakcina engedélyezése is olyan szigorúan szabályozott preklinikai és klinikai adatokon alapult, melyek alapján a készítmény hatásossága és biztonságossága vizsgálható. Az oltóanyagot az Európai Unió tagállamainak gyógyszerhatóságai értékelték, amelyek egyértelműen igazolták  a készítmény hatásosságát  és biztonságosságát.

A HBVAXPRO 5 mikrogrammos oltóanyag, a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező többi gyógyszerhez és oltóanyaghoz hasonlóan biztonságosan alkalmazható az orvosszakmai szabályok figyelembe vételével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ügy előzménye

Az hogy az NNGYK most hívja fel a figyelmet a hepatitis B elleni védőoltás biztonságosságára, nem véletlen. Több fórumon is terjed ugyanis egy olyan álhír, hogy "az idei évtől használt oltóanyagot nem vizsgálták be megfelelően, és így kezdték használni." Ezt többek között egy publikus Facebook-posztjában Dr. Csukás Éva gyermek háziorvos is megfogalmazta.

A szakember a mondandóját azzal zárta, hogy "Kérem tehát, hogy ne dőljenek be senkinek, aki félelmet akar kelteni, viszont, ha úgy gondolják, osszák meg ismerőseikkel is ezt az információt, hogy minél többeket elérjen!" Ebből adódóan valószínűsíthető, hogy az álhír fogyasztása nagyobb méreteket öltött, ezért lépett az NNGYK is. 

Címkék:
gyerekek, fertőzés, vakcina, hepatitis, fertőzött, készítmény, fertőzöttek,