Tovább gyűrűzik a tampon botrány: most akkor vannak káros anyagok benne?

Pénzcentrum2024. szeptember 13. 14:17

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) bejelentette, hogy vizsgálatot indít a tamponokban található nehézfémek, különösen az ólom és az arzén esetleges egészségügyi hatásairól. A döntés egy júliusban közzétett kísérleti tanulmány eredményeire reagál, amely alacsony szintű arzént és ólmot mutatott ki szerves és nem szerves tamponokban - számolt be a CNN.

Az FDA közleménye szerint a júliusi tanulmány csak a fémek jelenlétét állapította meg, de nem vizsgálta azok felszabadulását vagy felszívódását a használat során. Az ügynökség most független szakirodalmi áttekintést és laboratóriumi vizsgálatot kezdeményez a tamponokban lévő fémek értékelésére.

"Szeretnénk, ha a nyilvánosság tudná, hogy mielőtt a tamponokat legálisan árusítanák az Egyesült Államokban, meg kell felelniük az FDA biztonsági és hatékonysági követelményeinek" - áll a közleményben. Az FDA hangsúlyozza, hogy a gyártóknak szigorú tesztelési folyamatokon kell átesniük a termékek forgalomba hozatala előtt.

A Consumer Healthcare Product Association és a Center for Baby and Adult Hygiene Products támogatják az FDA további kutatásait és elkötelezettségét a közegészségügy iránt. A júliusi tanulmány vezető szerzője, Kathrin Schilling szerint

átlagosan 100 nanogramm/gramm ólmot és 2 nanogramm/gramm arzént találtak a tamponokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bio tamponok magasabb arzéntartalmat, míg a nem bio tamponok magasabb ólomtartalmat mutattak. Szakértők hangsúlyozzák, hogy jelenleg nincs ok a menstruációs termékek használatától való félelemre, de javasolják a helyes használati gyakorlatok betartását, beleértve a rendszeres cserét és a megfelelő higiéniát.

Címkék:
egészség, nők, menstruáció, tampon, nőkhelyzete, fém,